Dualno obrazovanje: Uči i radi!

VIDEO K9: U Južnobačkom upravnom okrugu 360 učenika uči kroz rad u 32 kompanije, a u narednoj školskoj godini učenje kroz praksu biće zastupljeno u dvostruko većem broju preduzeća.

0
678

Oko 4.500 srednjoškolaca u Srbiji trenutno, osim obrazovanja u školi, praktična saznanja stiče i u nekom od 600 preduzeća.

Podaci govore da je broj učenika u srednjim stručnim školama koje primenjuju model dualnog obrazovanja progresivno uvećan, što je i dovelo do potpisivanja Plana upisa učenika srednjih škola za školsku 2018/2019. godinu, između Gradske uprave za obrazovanje i Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga.

“Grad Novi Sad je i ove godine, kao i prethodnih godina, pripremio plan upisa koji će potpisati zajedno sa Regionalnom privrednom komorom, a plan je pripremljen kako u saradnji sa nadležnim ministarstvom, odnosno Školskom upravom, tako i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Imamo značajan trend porasta privrednika koji iskazuju svoju zainteresovanost da učenike, odnosno da uđu u sam sistem dualnog obrazovanja i da pruže odgovarajuću praksu i podršku za učenike koji se obrazuju u stručnim zanimanjima”, rekla je Lidija Tomaš, načelnica Gradske uprave za obrazovanje.

Sledeća školska godina je prva tokom koje će se dualno stručno obrazovanje sprovoditi prema Zakonu o dualnom obrazovanju. Očekivanja su, kako je rekla, da će od sledeće godine đake obučavati blizu 1000 preduzeća širom Srbije.

“Najviše zainteresovanosti ima u oblastima primenjenog mašinstva i elektrotehnike to su nova zanimanja koja su povezana sa softverskim alatima, kompjuterskim programiranjem i kad je u pitanju proizvodnja i kad je u pitanju mehatronika, tako da nove smerove imamo. Smerovi su vrlo atraktivni za učenike i osim što imaju mogućnost zaposlenja sam posao je veoma kreativan”, kazala je Tomaš.

Ključna promena u dualnom obrazovanju od naredne školske godine biće ta da će u njemu moći da učestvuju samo one kompanije koje su od Privredne komore Srbije dobile potvrdu da su ispunile uslove za izvođenje učenja kroz rad, što predviđa i obučene i licencirane instruktore za dualno obrazovanje.

“U tekućoj školskoj godini 360 učenika uči kroz rad u 32 kompanije, dok u narednoj godini se očekuje, odnosno po planu je predviđeno, 240 učenika u više u 67 kompanija. Profili koji su na našoj teritoriji najviše traženi su iz mašinskih i elektrotehničkih smerova. Interesantno je možda na teritoriji opštine Srbobran su privrednici iskazali potrebu za 40 profila modnog krojača”, istakla je Olivera Simović, direktorka RPK Južnobačkog okruga.

Dualno obrazovanje, kako zaključuju i predstavnici nauke i obrazovanja, kao i predstavnici privrede, pre svega predstavlja potrebu da završeni srednjoškolci, kada izađu iz školskih klupa, moći odmah početi da rade u struci za koju su se školovali zahvaljujući obuci u kompanijama u kojima će imati i veće šanse za zaposlenje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.