Dualno obrazovanje u pet vojvođanskih škola

VIDEO K9: U ovoj školskoj godini na teritoriji Vojvodine po principu dualnog, odnosno, kooperativnog modela obrazovanja radi pet stručnih škola, saopštio je Sekretarijat za obrazovanje. Plan vlade Vojvodine je da se podstiče razvoj dualnog obrazovanja i u narednim godinama, te da se o tome posebno mora voditi računa prilikom planiranja upisa u stručne škole.

0
461

Povodom Informacije o dualnom obrazovanju koja je razmatrana, Pokrajinska vlada će, u okviru svojih nadležnosti, pružiti punu podršku realizaciji pilot-projekta dualne nastave.

Naime, prema prvim iskustvima, dualna nastava je dala pozitivne rezultate u osposobljavaju stručnih profila koji odgovaraju potrebama srpske privrede, navodi se u Informaciji.

Drugi, isto toliko važan pozitivan efekat, jeste što iz takvog obrazovnog sistema izlaze učenici osposobljeni za rad.

“U školskoj 2016/17. godini, na teritoriji AP Vojvodine, 336 učenika se obrazuje po principu dualnog, odnosno, kooperativnog modela obrazovanja u pet stručnih škola. To su Tehnička škola u Subotici, gde se za bravara-zavarivača obrazuju učenici i na srpskom i na mađarskom jeziku, zatim Srednja tehnička škola u Sremskoj Mitrovici, Srednja mašinska škola u Novom Sadu, Elektrotehnička škola u Novom Sadu i Tehnička škola u Pećincima, u kojoj je školske 2015/2016. godine prva generacija učenika obrazovnog profila industrijski mehaničar završila školovanje”, navedeno je u Informaciji.

Pokrajinska vlada je svojim zaključkom zadužila Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice da, prilikom planiranja upisa učenika u prvi razred srednjih škola, prednost daje obrazovnim profilima koji odgovaraju potrebama privrede, kao i obrazovnim profilima za koje postoji mogućnost izvođenja praktične nastave u preduzećima.

Takođe, konstatovala je da je potrebno da se lokalne samouprave više uključe u proces uvođenja dualnog principa obrazovanja – promocijama dualnog obrazovanja, povezivanjem kompanija i škola, kao i materijalnom podrškom ovom vidu obrazovanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.