Dualno obrazovanje u JGSP Novi Sad

VIDEO K9: Tri učenika prvog razreda srednje Mašinske škole potpisali su ugovore o dualnom obrazovanju u JGSP Novi Sad.

0
29

U JGSP „Novi Sad“ danas su tri učenika prvog razreda srednje Mašinske škole potpisalo ugovore o dualnom obrazovanju za sticanje praktičnih znanja za mehaničare motornih vozila.

Ovo preduzeće je prošle godine ispunilo potrebne uslove i dobilo akreditaciju za taj vid obrazovanja, koje realizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U dualnom načinu obrazovanja teoriju đaci uče u školi, a praktična znanja i veštine stiču kod poslodavca, što im je prilika da se prvi put susretnu sa realnim radnim okruženjem. Učenici, u zavisnosti od obrazovnog profila koje su izabrali, provode u prvom razredu jedan, a u kasnijim dva ili tri dana nedeljno kod poslodavca.

Učenici Mašinske škole koji su potpisali ugovore, ovom prilikom su naveli da su zadovoljni onim što su do sada videli u JGSP i da nemaju nikakvih primedbi. Oni će dolaziti jedan dan nedeljno u preduzeće gde mogu maksimalno da provedu šest sati, za šta im pripada naknada u iznosu od 70 odsto minimalne zarade u Srbiji, srazmerno provedenom vremenu na radu.

Uz to, imaju pravo na topli obrok i pojedinačne karte na relaciji poslodavac – škola, a preduzeća ih osigurava i od povreda na radu i profesionalnih oboljenja, pod istim uslovima kao i svoje zaposlene.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.