DSS: Kosovo tretirati kao zamrznuti konflikt

VIDEO K9: Politička scena Srbije je sumorna, pokušao je u jednoj reči da je opiše predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović. Kada je reč o DSS-u, to je stranka koja je politiku promišljala uvek ozbiljno i zato je i opstala 25 godina, rekao je Jovanović gostujući u emisiji Otvoreni erkran.

743

Sa politikom DSS-a mnogi mogu da se ne slažu, ali niko ne može da ospori da je ova stranka sve radila vrlo temeljno i principijelno. Takođe, oduvek je imala ideološki temelj, a nakon prvih 25 godina za ovu stranku krenula je nova epoha.

“Mi smo obeležili 25 godina zatvorili edno poglavlje koje je prosto moralo i otvorili potpuno novi ciklus u istoriji DSS-a. Mi smo podmladili rukovodstvo, izvršili smenu generacija, od Beograda preko Novog Sada. Naslanjajući se na naše nasleđe, političko opredeljenje i načela se nisu promenila, ali se drugačije artikulišu i sa jednom novom snagom i energijom ulazimo u političku borbu za ono za šta verujemo da je dobro za Srbiju”, rekao je Miloš Jovanović, predsednik DSS-a.

DSS nikad nije bio politikantski, već državotvoran, što takođe niko ne može da ospori.

“Ta državotvornost znači da nam je država ispred svega i nacionalni interes, onako kako ga mi shvatamo i doživljavamo. Zbog toga smo recimo kritikovali ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, kada peva turskom predsedniku Erdoganu, što je krajnje neprimereno. Skandalozno. To je bilo kao u nekoj kafani da zabavlja stranog presednika. Ali smo isto tako kada je Surinam povukao priznanje Kosova i Metohije, da kažemo da je Ministarstvo spoljnih poslova i ministar ako su imali udela u toj odluci, da im odamo priznanje na tome”, naveo je on. 

Upravo zato što su državotvorna stranka želeli su da učestovuju u dijalogu o Kosovu smatrajući ovu temu vrlo važnom, čak sudbonosnom, ali kada su prema njegovim rečima uvideli da je to farsa, odustali su.

“Ako predamo Kosovo, a sve ukazuej da ova Vlada i Vučić to rade, stvar je vrlo prizemna, geopolitička i vrlo opasna. Odmah vam se otvara pitanje Velike Albanije, što direktno vodi do destabilizacije Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske. Vi možete na Balkanu za jedno pet šest godina imate takve nemire koji mogu da vode u rat, a ja to ne želim, ja želim mir, a mir nećemo ostvariti odmrzavanjem konflikta i predajom Kosova, nego neka ostane to zamrznuti konflikt”, objasnio je Jovanović. 

Komentarišući najave iz Brisela da predsednik Vučić i Srbija moraju doneti tu sudbonosnu odluku o rešavanju pitanja Kosova, navodeći da EU igra na našu slabost, ističući da zamrzavanje konflikta ne znači da bismo bili ni dalji ni bliži EU, s obzirom na to da tamo ionako idemo ritmom koji oni diktiraju. Sem toga, ne bi Kosovo bilo trenutno jedini slučaj zamrznutog konflikta u svetu, naveo je dodajući da ima niz konflikata koji su u tom stanju već decenijama.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.