DS: Saši Draginu država krši ustavna prava

614

Demokratska stranka danas je zatražila da se ministru poljoprivrede Saši Draginu omogući da se brani sa slobode i najavila da će se povodom kršenja prava u ovom postupku obratiti Zaštitniku građana i relevantnim međunarodnim institucijama.

DS je zbog odluke Specijalnog suda da Draginu produži pritvor iako je Apelacioni sud u nekoliko navrata procenio da za to nema osnova, pozvala ministra pravde Nikolu Selakovića da se oglasi tim povodom.

DS u saopštenju ističe da je bivši ministrar protivzakonito u pritvoru više od 80 dana, i dodaje da bi ministar pravde Nikola Selaković, budući da ne okleva da optužuje sudije za neefikasnost i manjak pravičnosti u slučaju Miroslava Miškovića, trebalo da reaguje i na najgrublje kršenje procesnih i osnovnih ljudskih prava u slučaju Dragina.

“Ministar koji se oglušuje o sve pritužbe na ovaj i druge slučajeve na koje javnost već mesecima ukazuje, pod izgovorom poštovanja nezavisnosti sudske vlasti, ovim pokazuje da smatra da je sudska vlast nezavisna samo kada je u pitanju progon svih onih koji drugačije misle”, navodi se u saopštenju DS.

DS zahteva da se Draginu omogući odbrana sa slobode i da se konačno stavi tačka na političku zloupotrebu tužilaštva i sudstva od strane aktuelne vlasti.

“Pošto je jasno da ministar Selaković ignoriše očigledno kršenje ustavnih prava, DS će se obratiti i Zaštitniku građana i relevantnim međunarodnim institucijama”, navodi se u saopštenju.

Dragin je u pritvoru od hapšenja 24. novembra 2012. godine, a sa njim je tada uhapšen i vlasnik konsultantske kuce “Ces mekon” Zvonimir Nikezić i još petoro vlasnika privatnih preduzeća.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 22. maja optužnicu protiv Dragina i njegovih saradnika zbog sumnje da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili to preduzeće za više stotina miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.