Država subvencioniše zapošljavanje

Vlada Srbije donela je meru po kojoj će malim, mikro preduzećima, ukoliko zaposle do dva radnika, država na mesečnom nivou refundirati 75 odsto svih doprinosa koje daju i te mere za sada će trajati dve godine, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

455

Zapošljavanje radnika mnogi su izbegavali, ili ih, pak, zapošljavali u takozvanoj sivoj zoni, a sve zbog visokih poreza i doprinosa za zaposlene.

U Ministarstvu rada sada kažu da postoje mogućnosti kako da poslodavci zaposle ljude, a da im se to isplati, jer je država uvela različite subvencije za zapošljavanje različitih kategorija stanovništva.

“Mi možemo da pomognemo preduzetniku. Mi možemo da pomognemo da kroz aktivne mere zapošljavanja‚ da preduzetnici lakše i jeftinije dođu do nove radne snage. Na primer, prošle godine je važilo pravilo da, ako preduzetnik zaposli osobu preko NZS i dobije subvenciju, morao je da garantuje da će je zadržati 24 meseca. To je dug vremenski period i mnogi poslodavci su oklevali, jer nisu znali šta će biti ni sa njima za 24 meseca. Sada smo mere za poslodavce smanjili, sada je to na 12 meseci i to već daje rezultate”, naveo je Vulin.

Posebno su podržani oni poslodavci koji zaposle korisnike socijalne pomoći.

“Takođe, trudimo se da budemo maksimalno otovoreni prema teže zapošljivim kategorijama. Ko preko NSZ zaposli korisnike socijalne novčane pomoći, dobija ne 15.000, već 18.000 dinara dodatka i biće u obavezi da ga zaposli šest meseci, a ne 12 meseci, kao što je bilo do sada. Doneli smo i meru po kojoj mala, mikro preduzeća i preduzetnici, ukoliko zaposle do dva radnika, država će im mesečno refundirati 75% svih doprinosa”, rekao je Vulin.

On je istakao da se dosta vodi računa o teže zapošljivim kategorijama stanovništva, kao što su mladi, zatim oni koji su pred penzijom, a nemaju posla, žene i osobe sa invaliditetom, a planirano je da u ovoj godini iz ove kateririje stanovništva bude zaposleno skoro 41 hiljada ljudi.

Takođe, kako je pojasnio ministar, teže zapošljive kategorije stanovništva moći će lakše da dobiju kredit za samozapošljavanje i mnoge druge pogodnosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.