Država kupuje stanove za izbeglice

VIDEO K9: Izbegličke porodice u Novom Sadu moći će da regulišu svoje stambeno pitanje i kupovinom državnih stanova po povoljnim cenama, čulo se danas na sastanku Komesarijata za izbleglice Republike Srbije u Skupštini grada.

0
1405

U okviru Potprojekta 7, Regionalnog stambenog projekta, izblegličkim porodicama koje žive u Srbiji, a koje su se našle ispod crte za stambeno zbrinjavanje prošle godine, biće omogućena kupovina stanova po veoma povoljnim uslovima.

“Mi sada taj potprojekat realizujemo tako što smo pozvali sve zainteresovane investitore koji imaju gotove stanove, da daju ponudu za otkup tih stanova. U ovom slučaju ovi stanovi će biti u vlasništvu Komesarijata, za razliku ovih stanova koji se grade koji su u vlasništvu Grada Novog Sada. Opredelili smo 60 stanova u Novom Sadu”, rekao je Radmilo Dedović iz Komesarijata za izbeglice i emigracije Srbije.

Uslovi Komesarijata za otkup stanova od investitora, istakao je Dedović, jeste da oni moraju useljivi, da zgrade preko četiri sprata moraju da imaju lift, a u obzir dolaze i stari i novi stanovi. Izbleglička lica potpisivanjem ugovora sa Komesarijatom počinju proces otkupljivanja stanova.

“Oni prvo ulaze, sklapaju ugovor sa Komesarijatom za zakup na 6 meseci, posle toga sa dokazom da su izmirili sve svoje obaveze mogu da produže zakup ili da podnesu zahtev za otkup. Otkup je na 25 godina, prema Zakonu od izbeglicama, dakle, polovina vrednosti stana će da bude i to na jednake mesečne rate, nema nikakvih kamata, nema ništa”, pojasnio je Dedović.

Novac za otkup stanova, kako je rekao, izbleglička lica plaćaće direktno Republici Srbiji koja će praktično biti njihov vlasnik nakon otkupa koji bi, naveo je Dedović, trebalo da bude završen do septembra ove godine.

U okviru potprojekta biće ukupno 200 stambenih jedinica za područje čitave Republike Srbije, od kojih je u Novom Sadu predviđeno 60, u okviru kojih će Komesarijat za izbleglice Opštine Sremski Karlovci omogućiti kupovinu stanova za izbleglička lica na području Sremskih Karlovaca i okolnih Opština.

“Stanovi koji oni izaberu koji treba da se nalaze ili u Sremskim Karlovcima, ili u opštinama koje se graniče sa Sremskim Karlovcima Irig, Inđija ili Novi Sad, stanove će oni sami pronaći, javni poziv je raspisan agencijama, tako da je sada u toku podnošenje prijava. Cena po kvadratnom metru je 810 evra, stanovi ne mogu biti veći od 30 do 39 kvadratnih metara, to su osnovni podaci i neke ograničavajuće okolnosti. U toku ove nedelje imaćemo prvu komisiju u Konesarijatu za izbeglice da bi prve prijave koje su pristigle od prodavaca za poznate kupce, izbeglice iz karlovaca da bi se eventualno neka preliminarna lista donela”, navela je Nada Ostojić Agbaba iz Opštine Sremski Karlovci.

Sredstva za realizaciju ovog potprojekta, kako je saopšteno na skupu, donirala je Razvojna banka Saveta Evrope koja upravlja Fondom regionalnog stambenog programa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.