‘Drvo sećanja’ na 1849. u Dunavskom parku

VIDEO K9: Sadnjom drveta sećanja u Novom Sadu počelo je obeležavanje 170 godina od bombardovanja u revoluciji 1848/49, u kojoj je stradalo 12.000 Novosađana.

0
167

Sadnjom ‘drveta sećanja’ u Dunavskom parku počelo je obeležavanje 170 godina od bombardovanja Novog Sada 12. juna 1849. godine, u kojem je stradalo tri petine tadašnjih žitelja našeg grada.

“Ovaj dan je svakako upisan crnim slovima u istoriju našeg grada, ali ovo je dokaz da je Novi Sad prošao trnovite staze svog razvoja. Pored uspona imao je i padove ovog tipa, ali je ovo dokaz da su naši preci bez obzira na ogromne gubitke znali kako da se bore za budućnost našeg grada”, istakao je tom prilikom Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Sadnja kestenovog drveta, istakla je pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević, šalje snažnu poruku mira i tolerancije koji simbolišu Novi Sad, ali ujedno podseće na stravična stradanja koja je grad pretrpeo krajem 19. veka.

“Danas prisustvujemo 170. godišnjici od brutalnog razaranja Novog Sada. Osim ljudskih žrtava, nastradao je veliki broj objekata, samim tim i veliki broj dokumenata, arhiva, kulturnog nasleđa koji je posedovao grad. Uništena je istorija Novog Sada u prethodnih 150 godina”, navela je ona.

Događaj u Dunavskom parku organizovalo je Udruženje građana ,,Dunavska sonata” i njime je počela realizacija programa u kojem učestvuje 400 učenika i umetnika, a koji će trajati do kraja ove godine.

U novosadskim školama održan je javni čas na kojem su deca upoznata sa istorijiskim činjenicama vezanim za Srpsku revoluciju 1848/49. godine, posebno za datum na koji je u višesatnom topovskom granitiranju sa Petrovaradina ubijeno, prema procenama,12 od 20 hiljada stanovnika Novog Sada, a grad skoro sravnjen sa zemljom.

“Od aktivnosti ovog udruženja, mi tokom cele godine obeležavamo 170 godina od razaranja. Sastavljena je brošura koja će biti deljena, u kojoj će moći i na srpskom i na egleskom da se građani informišu, biće organizovani i koncerti, književne večeri, likovne kolonije, sve u cilju da ovaj datum bude važna opomena, ali i motiv da znamo da imamo veliku ulogu i da je ono što su nam preci ostavili da gradimo i volimo naš grad još više”, kazala je Milica Trifunov iz UG Dunavska sonata.

Nakon sadnje drveta, u saletli Dunavskog parka održan je prigodan kulturno-umetnički program u kom je nastupio Kvartet beogradske filharmonije, nakon čega je usledilo otvaranje izložbe ,,Novi Sad grad Feniks” kod zgrade na uglu Zmaj Jovine i Dunavske ulice, u čijem zidu još uvek stoji neeksplodirano đule iz 1849. godine, kao još jedno važno svedočanstvo o masovnom stradanju i razaranju Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.