Drvo novca sve češće u domovima

VIDEO K9: Krasula, japansko drvo ili drvo novca, sve je češća ukrasna biljka u domovima na ovim prostorima. To ne čudi jer ova biljku, kako neki veruju, pozitivno utiče na posao i privlači energiju novca. Uzgajivači kažu da je otporna i laka za negu.

0
852

“Crassula ovate” potiče iz Južne Afrike, a naziv je dobila po ovalnim listovima koji podsećaju na kovanicu novca.

Drvo novca, prema rečima uzgajivača, nije teško negovati. Kako bi je zaštitili od izmrzavanja, tokom zime ovu biljku treba uneti u kuću, najbolje pored prozora.

“Od proleća do jeseni preporučljivo je da biljka bude na otvorenom, napolju. Može da bude na sunčanom mestu ili u hladu. Ako je na sunčanom mestu, biljka bude malo otpornija, dobije malo svetlije, žute nijanse, a ako je u hladu, listovi budu tamno zeleni. lako se neguje, može da se razmnožava iz lista ili iz grane”, rekao je Bojan Tešija, uzgajivač bilja.

Iako je to moguće u svako doba godine, najbolje je krasulu razmnožiti u proleće ili leto, kada je zbog perioda vegetacije najbolje ožiljavanje korena. Sadi se u kvalitetnu zemlju.

“Treba izmešati obične zemlje, ilovače, peska, naravno malo i humusa, jedan procenat pregorelog stajskog đubriva, sve to kad izmešate vi ste mirni za celu godinu. Znači, biljka stvarno nije zahtevna, ali treba imati peska i obične zemlje da bi zemlja držala vlagu”, naveo je Tešija.

Sa zalivanjem ne treba preterivati, mada joj je tokom leta potrebno malo više vode.

“Svaki drugi treći dan. Najbolje da se gleda u zemlju, kada je zemlja suva, da se tada zalije. Ljudi greše, opredele se, kada čuju od nekoga da treba svekih nedelju ili svaka tri dana da se zaliva, ali merilo treba da ude da se posmatra biljka, kad je zemlja suva, tada je najbolje zaliti”, savetuje Tešija.

Drvo novca je, prema njegovim rečima, poslednjih godina veoma traženo, tako da uzgajivačima sigurno donosi novac. A da li je to slučaj i s građanima koji poštuju pravila feng šuija, to znaju oni koji su, ili nisu, bogatiji od kada krasulu neguju u svojim domovima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.