Drvarčani – dobri gosti i domaćini

VIDEO K9: Nekadašnji stanovnici Drvara, kao i svi prijatelji ovog grada, okupili su se po prvi put u Novom Sadu u organizaciji Udruženja Drvarčana. Uz pesmu i muziku, okupljeni su evocirali uspomene iz svog kraja.

1
4694

Udruženje Drvarčana u Novom Sadu osnovano je pre tri godine sa ciljem da okupi sve Drvarčane kako bi obnovili stara prijateljstva, ali i stvorili nova.

Trenutno udruženje okuplja preko stotinu porodica koje su došle u Vojvodinu iz tog kraja.

“Ovo je velika fešta za građane Drvara koji su došli iz Drvara, Novog Sada, Beograda, Banatskog Velikog Sela, Krajišnika, Bačke Palanke. Ono što želim da kažem ovom prilikom je da će ovo biti tradicija Drvarčana da svake godine pravimo Veče Drvarčana u Novom Sadu, da ovu tradiciju prenesemo na naše mlađe ljude kako bi ovo moglo dugo da traje”, rekao je Minja Zeljković iz Udruženja Drvarčana.

Na druženje su došli svi Drvarčani pristigli na ove prostre sa teritorije Drvara od 1945. godine, a želja im je ista – da očuvaju svoju tradiciju i kulturu, ali i da se uklope u Novi Sad u kome, kako kažu, žele da budu dobri i gosti i domaćini.

“Ovo je za nas značajno iz više razloga, posebno zato što naši mladi naraštaji koji danas žive u Novom Sadu i koji su se malo već odrodili od rodnog kraja, moraju kroz ovo naše okupljanje da sebi stave za nauk da ne smeju da zaborave ko su, šta su i odakle su im koreni”, istakao je Goran Broćeta, načelnik Opštine Drvar, koji je dodao i da im je želja da u samom Drvaru uskoro organizuju Veče Drvarčana iz dijaspore.

Cilj udruženja, osim okupljanja Drvarčana, jeste i da kontakti sa zavičajem poprime odlike kulturne i umetničke saradnje, pre svega, pa su vođeni time već dve godine zaredom u Drvaru organizovali likovne kolonije na kojima su učestvovali poznati vojvođanski slikari zajedno sa drvarskim talentovanim likovnjacima.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.