Društveni položaj žena kroz istoriju

Načelo rodne ravnopravnosti i nediskriminacije je jedno od temeljnih ljudskih prava. Prema brojnim izveštajima, u Srbiji je načelo rodne ravnopravnosti još uvek nedovoljno ostvareno u praksi, rečeno je na današnjem seminaru „Društveni položaj žena kroz istoriju“ održanom na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

0
1138

Poruka poslata ženama sa seminara „Društveni položaj žena kroz istoriju“ je da ne odustaju i da se bore za prava koja zaslužuju i koja im zakonski pripadaju.

Neravnopravnost žena u odnosu na muškarce danas je izražena u gotovo svim segmentima društvenog, ekonomskog i političkog života.

“Rodna ravnopravnost se stiče svakim danom i svakim danom može da se izgubi. Rodna ravnopravnost kao ukras, odnosno da imamo žene kao ukras, ne znači rodnu ravnopravnost. Žene moraju biti ravnomerno zastupljene i na važnim pozicijama. Ja smatram da danas nisu ravnomerno zastupljene, jer ako na Univerzitetu koji ima 14 fakulteta imate samo tri žene dekana onda to nešto govori o zastupljenosti”, rekla je prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekanica Filozofskog fakulteta.

U poređenju sa srednjim vekom, kada žena gotovo nije imala pravo glasa, danas zakonski okviri postoje. Srbija je potpisnica Evropske povelje o ravnopravnosti polova i naš Ustav propagira ravnopravnost polova i zabranjuje diskriminaciju.

“Zakonski okviri u 21. veku u našoj zemlji postoje. Ono po čemu smo jednaki i bolji od Evropskih zemalja je to da svi kaskamo za pravima koje bi trebalo da imaju žene u odnosu na muškarce. Recimo u Nemačkoj koja je jedna od najrazvijenih zemalja EU razlika između plata kod muškaraca i žena je 21%, u Srbiji je ona puno manja i iznosi 12%, tako da ipak smo negde i bolji”, navela je Diana Milović iz Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova.

Seminar je organizovao Centar za istraživanja Dunavskog regiona u saradnji sa Filozofskim fakultetom, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za ravnopravnost polova i Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova.

“Organizovanje ovakvog seminara predstavlja jedan od mnogih koraka koje treba da napravimo u pravcu emancipacije i afirmacije rodne ravnopravnosti na prostoru AP Vojvodine”, izjavio je Aleksandar Gajić iz Centra za istraživanja Dunavskog regiona.

Oblast u kojoj su žene najugroženije je nezaposlenost. U odnosu na muškarce one teže dobijaju posao, lakše ga gube i teže zadržavaju. Kako bi se izborile za ravnopravnost žene moraju da se školuju i konstantno rade na sebi, poručeno je sa seminara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.