DRUŠTVENE MREŽE ILI TRADICIONALNI MEDIJI?

978

(TV KANAL 9) Razvoj intertneta doneo je fenomen koji je poslednjih godina izuzetno popularan među korisnicima – društvene mreže. Sigurno ste svi čuli za Fejsbuk, Tviter, Gugl plus i tako dalje. Postavlja se pitanje, koliko ovakav način komunikacije preuzima primat nad tradicionalnim medijima?

Brza komunikacija i informisanje neke su od osnovnih karakteristika korištenja interenra, pa samim tim i društvenih mreža. Fejsbuk je najpopularniji i broji čak 700 miliona aktivnih korisnika u svetu. Revolucija koju je interent doneo može se videti u svega 60 sekundi.

Teoretičar Maršal Makluan još šezdesetih godina razvio je ideju “globalnog sela”, koju je internet potpuno potvrdio. Potpuno slobodna razmena informacija, stavova i komentara, čine društvene mreže ličnim, ali ipak posve otvorenim oglasnim tablama, namenjenih onima koje znamo, ali i koji su nam nepoznati. Demokratija i razvoj interneta doneli su nam mogućnost kritike i analize i van samih medija. 

U emisiji se govorilo i o činjenici da su društvene mreže mnogo brže sredstvo saznavanja informacija u odnosu na tradicionalne medije, kao što su radio, televizija i štampa. Sve manje onih koji listaju novine, a sve više ljubitelja tastature i ekrana, potvrđuju da internet u određenim sferama uzima primat. Ipak, ono što ih razlikuje, a ide na ruku tradicionalnosti, jeste stepen odgovornosti i istinitosti, koji u elektronskim i štampanim medijima nikada ne sme biti narušen. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.