Drugo lice proleća

VIDEO K9: Sucid kod mladih, na žalost, nije retka pojava, ovom problemu treba ozbiljno pristupiti i svaki poziv za pomoć, izrečen i u šali, treba shvatiti ozbiljno, kažu u Centru Srce.

0
19

Crna statistika pokazuje da je suicid drugi po redu uzročnik smrti kod mladih, odmah iza saobraćajnih nezgoda.

Stigma o mentalnom zdravlju velika je prepreka mladim osobama da se obrate za pomoć stručnim licima, kažu u Centru Srce za pruženje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju suicida.

U Centru Srce, prema rečima Olge Grbić volonterke Centra Srce, nemaju zvaničnih podataka o broju samoubistava kod mladih i među starijom populacijom, ali je razumno pretpostaviti da je taj broj manji kod mladih, međutim, samo zbog toga jer im za sam čin nisu dostupna određena sredstva, poput vatrenog oružja ili lekova.

Razlozi zbog kojih se mlada osobe odlučuju na ovaj korak su brojni, kaže Grbić, koja je, inače, diplomirana psihološkinja.

Proleće je, paradoksalno, godišnje doba koje je najrizičnije za suicid, navodi Grbić.

Problemu suicida treba ozbiljno pristupiti, pri čemu je važna pravovremena reakcija.

Podaci govore da su osam od deset osoba koje su sebi oduzele život davale jasne znake da će to i učiniti, ali nisu bile ozbiljno shvaćene, navela je Grbić te je zato potrebno reagovati kada to neko kaže, čak i u šali.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.