Drugi krug završnog ispita za male maturante

VIDEO K9: Mali maturanti koji nisu mogli da izađu na završni ispit u junu imaju novu šansu u drugom krugu koji je počeo danas i trajaće do 22. avgusta.

76

Oko 600 učenika osmih razreda koji iz nekog razloga nisu polagali završni ispit u junu, ove testove polažu u drugom krugu, koji je počeo danas ispitom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Matematiku će polagati sutra, a kombinovani test iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije, u četvrtak, 22. avgusta.

Prema rečima pomoćnice ministra prosvete, Vesne Nedeljković, na završni ispit u drugom krugu izlaze đaci koji zbog bolesti nisu mogli da ispune ovu obavezu u junu, kao i oni koji su osnovnu školu završili po programu za odrasle, uglavnom osetljive društvene grupe.

Ona je kazala i to da zbog pomeranja testa iz matematike na ovogodišnjem ispitu, nekolicina đaka koji su učestvovali na međunarodnom takmičenju iz matematike nisu bili u mogućnosti da izađu na treći test i zbog toga će test iz matematike polagati sada. Iako su ovi đaci, kako je objasnila, položili prijemni ispit i upisali Matematičku gimnaziju, oni moraju da izađu na završni ispit baš kao i svi ostali, jer testovi male mature predstavljaju zvanični završetak osnovne škole.

Drugi krug završnog nije organizovan u svim osnovnim školama, već u nekoliko njih koje su odredile školske uprave.

Pošto je u trogodišnjim i četvorogodišnjim srednjim školama ostalo još 8.109 slobodnih mesta, svi osmaci koji žele da nastave šlolovanje dobiće priliku da to i učine.

Preliminarni rezultati testa biće objavljeni 24. -og, a konačni 26. avgusta, nakon čega sledi i treći upisni krug u srednje škole.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.