Drugi dan praznika, vijanje Božića

VIDEO K9: Srpska pravoslavna crkva i vernici 8. januara po novom, a 26. decembra po starom kalendaru, proslavljaju drugi dan Božića, odnosno Sabor Presvete Bogorodice. I za ovaj dan vezani su brojni običaji, poput vijanja Božića koji je karakterističan za ove naše krajeve.

0
460

SPC na današnji dan odaje slavu Presvetoj Bogomateri, majci Isusa Hrista i ovaj praznik se po njoj naziva Saborom Presvete Bogorodice.

Prema srpskim običajima, tri dana oko Božića kuća se ne čisti. U našim krajevima prvog ili drugog dana praznika održava se običaj poznat od davnina kao Vijanje Božića.

“Kada mladi momci, ovde sa Salajke, Podbare, Klise, idu da vijaju Božić, znači, to su momci u astraganskim bundama i šubarama, na konjima, idu kod mladih devojaka, kucaju na vrata, devojke ih daruju sa pićem, sa kolačima. To su neki običaji iz prošlosti Novog Sada”, priča Zoran Knežev, hroničar i publicista.

Sam Božić, priča Knežev, mnogo pompeznije slavio između dva svetska rata, kada je njegova proslava na dvoru ostavljala veliki utisak na građanstvo. Nakon II svetskog rata, u vreme socijalizma, Božić se obeležavao privatno, u domovima vernika, kao i praznik koji je išao posle njega.

“Isto tako imamo slučaj i sa Srpskom novom godinom, taj 13. januar, kada je posle II svetskog rata bilo zabranjivano da se javno slavi, gde su kafane morale da se zatvaraju u 10 sati uveče, u 22 časa”, naveo je Knežev.

Danas se u Srbiji verski praznici obeležavaju slobodno, na savremen ili tradicionalan način, kako kome odgovara.

Ipak, i danas je uobičajeno da se za razliku o d prvog dana Božića, koji se i dalje praznuje u krugu porodice, na drugi dan obilaze prijatelji i komšije i primaju gosti u kuću.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.