Drugi dan Božića

VIDEO K9: Pravoslavni vernici Božić slave tri dana, a ovaj drugi dan ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika, posvećen je Presvetoj Bogorodici.

0
21

SPC i vernici Božić slave tri dana i u crkvenom kalendaru 7. 8. i 9. januar obeleženi su crkvenim slovom. Drugi dan Božića posvećen je Bogorodici i naziva se danom Sabora Presvete Bogorodice, jer se tog dana sabiraju svi vernici da proslave Majku Isusa Hrista.

Ovaj dan u narodu je poznat i kao Božji dan ili Srednji dan i provodi se svečano, u znaku solidarnosti, milosrđa, prijateljstva.

Obilaze se kumovi, prijatelji, komšije i primaju gosti, za razliku od Božića koji se, prema običaju, proslavlja u kući u krugu porodice, a ove godine i pandemija korona virusa doprinela je da proslavi Božića na taj način.

Veruje se da se na današnji dan mire i oni koji su godinama u zavadi i da nije dobro bilo koga oterati sa kućnog praga. Ponegde je običaj da na drugi dan Božića mladi u naseljima, porti ili na raskršćima igraju u kolu, dok drugi na trkama, na okićenim konjima, “vijaju” Božić.

Trećeg dana Božića, pravoslavni hrišćani obeležavaju Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, koji je krsna slava brojnih srpskih porodica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.