Drugačiji rad poljoprivrednih savetodavnih službi

VIDEO K9: Savetodavne službe u poljoprivredi igraju veliku ulogu i veliki su oslonac poljoprivrednim proizvođačima kako bi imališto bolje prinose i što veći kvalitet. U Vojvodini postoji 12 savetodavnih stručnih poljoprivrednih službi, kao i jedeo meteoslužba. Od ove godine je prema rečima pokrajinskog sekretara za poljoprivredu izmenjen način rada ovih službi.

0
494

Savetodavni poslovi u poljoprivredi obavljaju se radi podizanja opšteg nivoa znanja poljoprivrednih proizvođača i njihove informisanosti, povećanja konkurentnosti i modernizacije poljoprivredne proizvodnje, povećanja profitabilnosti proizvodnje i
kvaliteta proizvoda, uvođenja proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane, podsticanja interesnog udruživanja poljoprivrednihproizvođača, očuvanja prirodnih resursa, zaštite životne sredine i poboljšanja uslova života i kulture življenja na selu, a samim
tim i ruralnog razvoja.

“Moram da napomenem da smo izmenili od polovine ove godine Programom rada i rebalansom – napravili smo potpunu koordinaciju između poljoprivrednih savetodavaca i prognozno-izveštajne službe, kako bi diseminacija podataka do kojih dođe prognozna služba bila adekvatna i stigla do poljopirvrednika. Izmenili smo i način finansiranja – vezali smo sada za budžetskugodinu. U prethodnom periodu to je bilo drugačije – od polovine tekuće do polovine naredne”, rekao je Vuk Radojević, sekretar za poljoprivredu APV.

Radojević napominje i daje pokrajina izdvojila više finansijskih sredstava i za rad prognozno-izveštajne službe, jer vlada smatra da samo blagovremene i adekvatne informacije u vezi sa pojavom štetočina i bolesti mogu biti od koristi poljoprivrednim proiuzvođačima.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.