DRI: Direktoru “Puteva Srbije” se isplaćuje plata veća od maksimalne dozvoljene

Javno preduzeće Putevi Srbije nije pokrenulo proceduru za raskid ugovora zbog kršenja bitnih elemenata ugovora, zaključenih sa dva distributera elektronske naplate putarine u postpejd sistemu.

0
50

Direktoru ovog preduzeća je obračunata i isplaćena neto zarada veća od maksimalne u javnom sektoru, saopštila je danas Državna revizorska institucija.

Revizori su u okviru Izveštaja o reviziji pravilnosti poslovanja Puteva Srbije u 2021. godini, koji se odnosi na putarine i zarade, ukazali da to javno preduzeće nije pokrenulo proceduru za raskid ugovora sa dva distributera, iako oni nisu obezbedili bankarske garancije adekvatnog iznosa u skladu sa ostvarenim iznosima putarine.

“Ostvareni iznosi putarine su bili veći od dozvoljenih iznosa, prema vrednostima obezbeđenih bankarskih garancija, od 1,92 miliona dinara do 78,10 miliona dinara mesečno, što nije u skladu sa ugovorima zaključenim sa ovim distributerima i odlukama o uslovima za izbor ovlašćenih distributera elektronske naplate putarine u postpejd sistemu”, upozorili su iz Državne revizorske institucije.

Utvrdili su i da su Putevi obračunali i isplatili neto zaradu v. d. direktoru za 2021. godinu u iznosu većem od propisane maksimalne zarade u javnom sektoru za 194.000 dinara, “što nije u skladu sa Zakonom o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru”.

Revizori su utvrdili nepravilnosti i kada je reč o obračunu i isplati naknada za smenski rad, a Putevima su dali ukupno tri preporuke za postupanje.

“Da preduzeće obračun i isplatu zarada za rad u smenama vrši u skladu sa odredbama Zakona o radu, da  internim opštim aktom uredi procedure koje se odnose na rad u smenama i način priznavanja rada u smenama zaposlenima, kao i da donese pisane politike i procedure kojima se uređuje obračun i isplata zarada, naknada zarada i naknada troškova zaposlenih”, naveli su revizori.

Putevi Srbije imaju rok od 90 dana da dostave odazivni izveštaj o otklanjanju otkrivenih nepravilnosti Državnoj revizorskoj instituciji.

(FoNet)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.