Dragocena veština ručnog rada

VIDEO K9: Ručni radova su na ceni i u ovo moderno doba jer se njihov kvalitet ne može osporiti. Dok postoje žene poput Anke Lozanov iz Titela, koje svoje znanje prenose na mlađe generacije, nema bojazni za budućnost ove veštine.

169

Potraga za dobrom veziljom, koja ima brze, sigurne i precizne ruke, koja vlada raznim tehnikama i koju ovaj rad opušta i pričinjava joj zadovoljstvo odvela nas je u jugoistočni deo Bačke, u region poznat kao Šajkaška, u Titel.

Za one koji nisu iz tog kraja, Titel je mestašce kod ušća Begeja u Tisu, nedaleko od mesta gde se Tisa uliva u Dunav, na južnim obroncima Titelske visoravni koja se prostire između Mošorina, Loka, Vilova, Titela i reke Tise.

U Titelu, u glavnoj ulici nalazi se kuća porodice Lozanov. Odmah po ulasku u dvorište oduševićete se zelenilom i cvećem raznih vrsta i boja, a unutar kuće na svakom koraku naići ćete na po jedno pravo umetničko delo, od zavesa, stolnjaka, miljea do kuvarica, torbi i odevnih predmeta.

Sve su to ručni radovi Anke Lozanov, šezdesetšestogodišnje penzionerke, koja je rođena u Titelu, tu završila školu i radila kao trgovac 37 godina i tu i sada živi sa mužem, sinom i ćerkom. Ručnim radovima se bavi od samog detinjstva, a talenat je kako kaže nasledila od majke, a prenosi ga na svoju ćerku.

Anka je i članica Aktiva žena “Jovan Popović” već 21 godinu, predsednica je aktiva i ujedno organizator Osmomartovske izložbe koja se već 20 godina održava u Titelu, kao i manifestacije “Pokaži mi da ti ja pokažem” koja se održava već 9 godina. U okviru aktiva nedavno su počele da se organizuju i radionice u okviru kojih se mogu naučiti sve tehnike veza i to sasvim besplatno.

Anka je organizovala i dve samostalne izložbe ručnih radova pod nazivom „Tanka pređa srcem se tka“ 2009. i 2018. godine na kojim je predstavila svoje radove i svoje umeće. Posetioci su bili oduševljeni iako su bili upoznati sa njenim hobijem. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.