Dragin više nije osnovano, već je opravdano sumnjiv!

756

Apelacioni sud u Beogradu doneo je odluku da su neosnovane žalbe okrivljenog Saše Dragina i branilaca 11 okrivljenih zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja, pa Dragin više nije osnovano sumnjiv, već je sumnja promenila atribut u: opravdano sumnjiv.

Apelacioni sud navodi u svom saopštenju da je provstepeni sud, odlučujući o odgovorima na optužnicu Tužilaštva za organizovani kriminal od 21. maja 2013. godine, iz izvedenih dokaza prikupljenih tokom predistražnog i istražnog postupka, pravilno zaključio da iz istih proizilazi opravdana sumnja da su okrivljeni Saša Dragin i drugi opravdano sumnjivi da su izvršili krivična dela koja su im, optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal od 21. maja 2013. godine, stavljena na teret, odnosno da je osnovana sumnja koja je postojala, sada prešla u opravdanu sumnju.

Protiv navedenog rešenja žalbe su izjavili branioci 11 okrivljenih – Radoslava Vujačića, Zvonimira Nikezića, Dragana Petrovića, Verice Spasić, Borislava Stojkovića, Ljubomira Kuljića, Veljka Radojevića, Darka Tanaskovića, Vere Isaković, Gorana Markovića i Dragana Vulina.

Apelacioni sud u Beogradu je održao sednicu veća na kojoj je razmotrio spise predmeta zajedno sa pobijenim rešenjem i žalbama okrivljenog i branilaca okrivljenih, pa je, nakon ocene žalbenih navoda i predloga, našao da su žalbe okrivljenog i branilaca okrivljenih neosnovane.

Rešenjem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu od 2. jula 2013. godine potvrđena je optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu od 21. maja 2013. prema okrivljenom Saši Draginu zbog produženog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Ali, Apelacioni sud je zaključio i da je Draginu i još nekima neosnovano produžen pritvor

Bivšem ministru poljoprivrede Saši Draginu i još nekima od optuženih u aferi “Azotara” rešenjem Posebnog odeljenja Višeg suda, donetim 15. jula, neosnovano produžen pritvor, ocenio je Apelacioni sud danas.

“Prvostepeni sud nije dao jasne razloge na kojima je zasnovao svoju odluku, odnosno razlozi koji su navedeni u obrazločenju pobijanog rešenja su po nalaženju ovog suda neprihvatljivi i kao takvi ne mogu da predstavljaju razloge za produženje pritvora”, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Stoga su, kako je ocenio taj sud, optuženi i njihovi branioci osnovano ukazali na povredu odredbe krivičnog postupka prilikom produžavanja pritvora, a predmet se vraća na ponovno odlučivanje

Saša Dragin i Zvonimir Nikezić su u pritvoru skoro osam i po meseci, pošto su uhapšeni 24. novembra prošle godine, a 21. maja je podignuta optužnica protiv njih i 19 osumnjičenih u aferi “Azotara”.

Tužilaštvo optužnicom tereti Nikezića, “kao rukovodioca i koordinatora konsultantskog tima HIP-a ‘Azotara’ u restrukturiranju, za produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u podstrekavanju, a u vezi s prodajom regresiranih mineralnih đubriva u ‘Azotari’ Pancevo, od jula 2009. do avgusta 2011. godine, suprotno uredbama Vlade Srbije”.

Bivši ministar poljoprivrede Saša Dragin optužen je za zloupotrebu službenog položaja, a među optuženima su i bivši rukovodioci u “Azotari”, pojedinci iz državnih poljoprivrednih preduzeća, kao i izvestan broj vlasnika i direktora u privatnim agrofirmama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.