Dr Vurdelja u svom zdanju

VIDEO K9: Bista u čast prof. dr Nemanje Vurdelje, psihijatra, koji je osnovao novosadsku psihijatrijsku službu i insituciju neuropsihijatrije u Novom Sadu i Vojvodini, otkrivena je u holu Klinike za psihijatriju i neurologiju Kliničkog centra Vojvodine. Povod je 111. godišnjica rođenja dr Vurdelje, premda je bista izrađena još pre dvadeset godina.

0
2098

Skulptura je poklon Klinici od autora koji je bio i prijatelj dr Vurdelje, akademik medicine prim. dr Vladimir Jokanović, koji je do sada Novom Sadu poklonio više od 50 spomenika znamenitih srpskih naučnika i umetnika.

“Ovo je jedan od lepih događaja u svakom slučaju. Ova bista i mnoge koje smo napravili u gradu, doprineće da ovaj grad za nekoliko godina bude u istinu prestonica kulture, jer grad u kojem ima mesta za skulpture, ima tu i budne kulture i ja duboko verujem da će doći vreme kada će biti mnogo više spomenika zaslužnim ljudima i bilo iz koje struke”, rekao je dr Jokanović.

Jokanović je istakao da je bista izrađena još pre 20 godina, međutim nije mogao da se postigne dogovor o mestu na kojem će biti postavljena. Kada je dr Vurdelja video svoju bistu, priseća se Jokanović, rekao je da ga je napravio mladog.

O Vurdeljinom životu i radu, na događaju je govorio dr Milorad Žikić, profesor neurologije Univerziteta u Novom Sadu.

“Gde god je bio, ostavio je velikog traga, osnivao je struku, narod je obrazovao. Psihijatrija je u njegovo vreme bila anatemisana od strane društva. To je bilo sramota imati psihijatrijsku bolest. On je rušio te predrasude. Neumorno je radio na tome da to dokaže ljudima, osnovao službu, dobio sva moguća priznanja i položaj koji mu je pripadao i na kraju je zadovoljan otišao u stvarnu legendu. On je legendarni lekar, legendarni predavač, legendarni naučnik i zaista mislim da bi ova ustanova u budućnosti trebalo da ponese njegovo ime”, naveo je dr Žikić.

Osim lekara sa Klinike, svečanost je uveličao i kvartet violončela Srednje muzičke škole “Isidor Bajić”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.