Dr Mihalu Marčoku spomen-ploča u Kisaču

VIDEO K9: Članovi Saveta za kulturu i informisanje uputili su danas predlog Skupštini Novog Sada o postavljanju spomen-ploče u Kisaču dugogodišnjem direktoru tamošnjeg Doma zdravlja, doktoru Mihalu Marčoku.

0
23

Iz Saveta za kulturu i informisanje na današnjoj sednici utvrdili su Predlog odluke o postavljanju spomen-ploče dr Mihalu Marčoku u Kisaču i uputili ga Skupštini Grada Novog Sada na razmatranje.

Spomen-ploča bi bila postavljena na fasadu zgrade u Ulici Jana Kolara broj 5, a ispod ploče sa ispisanim nazivom zdravstvene ustanove Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad.

Na spomen-ploči, prema Predlogu bi, i ćirilicom i na slovačkom jeziku, bio ispisan tekst „U ovoj ambulati je radio i predano se posvećivao svojim pacijentima DR MIHAL MARČOK (1945-2013). Sa zahvalnošću žitelji Kisača“.

Utvrđivanju Predloga prethodilo je razmatranje mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Urbanizma i on će biti prosleđen gradskom parlamentu na dalje razmatranje i usvajanje.

Inicijativu za postavljanje spomen ploče podneli su Branko Predojević i Miloš Prodanović iz Kisača.

Dr Mihal Marčok je bio lekar, specijalista opšte medicine, koji je posle svog rada u Domu zdravlja u Bačkom Petrovcu i Domu zdravlja u Bačkoj Palanci, 1975. godine došao da radi u Dom zdravlja Novi Sad – Dispanzer Kisač, gde je od 1994. vršio funkciju upravnika tog dispanzera. Pola svog radnog veka predano i savesno je lečio žitelje Kisača. Ljubav prema profesiji koju je izabrao najbolje se ogleda u tome da je učestvovao više puta kao deo lekarske ekipe u zbrinjavanju ranjenih, raseljenih žrtava rata sa prostora bivše Jugoslavije, a na predlog Crvenog krsta Srbije učestvovao je i u zdravstvenoj zaštiti policijskog korpusa iz Novog Sada u Kosovskoj Mitrovici.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.