Dozvoliti građanima brigu o napuštenim životinjama?

VIDEO K9: Devet novosadskih organizacija pokrenulo je Inicijativu za izmenu gradskih odluka i programa vezanih za problem napuštenih životinja. Novosadske organizacije traže promenu gradskih odluka koje zabranjuju hranjenje i postavljanje kućica za napuštene pse i mačke na javnim površinama.

0
4084

Ekstremno niske i visoke temperature aktuelizuju problem dobrobiti napuštenih pasa i mačaka i neusklađenost gradskih odluka sa zakonima.

Podsetimo, Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Novog Sada zabranjuje hranjenje napuštenih ljubimaca.

“Svi građani su u obavezi, kao i lokalne samouprave, kao i udruženja, da vode računa o dobobiti životinja. Dobrobit pre svega podrazumeva ishranu, smeštaj i veterinarsku negu. Veterinarska nega je za gradske pse, jer to nisu ničiji psi. Psi koje viđate na ulici su psi koji su prošli program sterilizacije, koji su vakcinisani i koji su procenjeni kao miroljubivi i kao takvi vraćeni na ulicu. Mi moramo da vodimo računa, jer smo mi svi vlasnici tih pasa. U njihovim pasošima tj. u njihovom registru oni su vlasnici su svi građani Novog Sada jer su oni registrovani na Gradsku upravu”, rekla je Marijana Mutavčieva, članica organizacije HMM.

Inicijativa predlaže i dopunu “Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritotiji Novog Sada”, uvođenjem staratelja napuštenih kućnih ljubimaca. Staratelj je fizičko lice na dobrovoljnoj bazi da napuštenim životinja obezbedi hranu, u kraju grada u kojem živi.

“Ove odluke su donete 2010.godine. Konrektno, odluka koja je najspornija i koja zabranjuje hranjenje i to je već šestu, sada već sedmu godinu se priča o tome kako nije usklađen zakon o dobobiti koji je iz 2009. i mi smo se konačno organizovali da pokrenemo jednu zvaničnu inicijativu, da se to konačno reši. Zajedno sa tom gradskom odlukom koja uređuje postavljanje montažnih objekata, ustvari Odluka o uređenju grada Novog Sada”, navela je Mutavčieva.

Inicijativu su pokrenule i potpisale organizacije HMM, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad-SPANS, Fondacija za razvoj domaćinstva, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Čuvari kampusa Univerziteta u Novom Sadu, Volonterski centar Vojvodine, Novosadski humanitarni centar, udruženje “Omladinski centar CK13” i Novosadska biciklistička inicijativa.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.