Dostojanstvo rada u Srbiji

VIDEO K9: Dostojanstven rad podrazumeva onaj koji obezbeđuje pristojan život, a takav u našoj zemlji gotovo da ne postoji, rekli su u Savezu samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština povodom 7. oktobra, Međunarodnog dana dostojanstvenog rada.

0
125

Protesti radnika u Srbiji, nezadovoljnih svojim polažajem, nažalost, nisu retkost. Nisu retkost ni smrtni slučajevi na radnom mestu, kao ni vesti o mobingu, zlostavljanju, pritiscima i “politizovanim” otkazima. Plate, kažu zvaničnici – rastu, ali rastu i troškovi.

Međunarodni dan dostojanstvenog rada je praznik koji se, navode u Savezu samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština, nažalost, obeležava samo jednom godišnje. Navode da je dostojanstven rad onaj koji obezbeđuje dobar život, ali da, međutim, kako ističu, takav dostojanstven rad u našoj zemlji gotovo da ne postoji.

Nedostatak adekvatne zaštite na radu, neregulisano radno vreme, niske plate, poslovi bez prijave, pritisci, rad na crno, samo su neki od problema sa kojima je suočen najveći broj radnika u našoj zemlji, kaže Milivoje Vojinović i dodaje da su uzroci ovih problema u samom vrhu sistema, od nesprovođenja zakona, pa do međuljudskih odnosa na radnom mestu.

Svi ovi problemi, naglašava Vojinović, pogađaju i Novi Sad, stoga je, dodaje on, važna uloga sindikata.

Napredak u pogledu poštovanja i jačanja prava radnika u našoj zemlji gotovo da ne postoji ili je neprimetan, kaže Vojinović, koji, međutim, ne gubi veru i ističe da se svi, od radnika, sindikata, poslodavaca do političara i nosioca vlasti, moraju boriti za promene, kako bi u narednim godinama, rad u Srbiji mogao da bude nazvan dostojanstvenim.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.