Dostojanstvenog rada nema bez dostojanstvenog standarda

VIDEO K9: Na Međunarodni dan dostojanstvenog rada sindikati u Srbiji slažu se u jednom - da je uslova za dostojanstven rad još uvek nema u našoj zemlji.

0
75

Povodom 7. oktobra, Međunarodnog dana dostojanstvenog rada Savez samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština izrazio je zabrinutost i žaljenje zato što je, kako navode, došlo do nekontrolisanog urušavanja standarda naših građana jer, da bi rad bio dostojanstven, to znači da od tog rada može da se živi.

Više od 300.000 zaposlenih u Srbiji je, ne računajući one koji rade na crno, na minimalcu, kazao je Vladimir Plavšić, član Predsedništva SSSNS i opština i dodao da obećanje da će minimalna zarada biti tolika da pokrije potrošačku korpu, još uvek nije ispunjeno.

Dostojanstven rad ne podrazumeva samo visinu zarade, dodao je Plavšić, već i pitanje njihove bezbednosti na radu, radnog vremena, rada na crno i ostalih uslova u kojima zaposleni rade i zarađuju.

Tendencijom rasta minimalne zarade, a stagnacijom ostalih zarada dolazi do kompresije, izjavio je Plavšić, zbog čega u ovom sinditu strahuju da bi za nekoliko godina minimalna mogla stići prosečnu zaradu u Srbiji što će praktično značiti da će svi radnici raditi za minimalac.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.