Dostojanstven život uz personalnu asistenciju

VIDEO K9: Personalna asistencija najvažnija je podrška samostalnom životu osobi sa invaliditetom ističu u Centru Živeti uspravno. Postojeći Pravilnik, kako navode, omogućava personalnu asistenciju za svega oko 300 osoba sa invaliditetom u Srbiji i neophodna je njegova izmena.

0
57

Personalni asistenti su osobe koje za osobe sa invaliditetom čine sve ono što bi ovi sami učinili da im to invaliditet omogućava. Asistencija se može posmatrati u tri segmenta koji osobi sa invaliditeom omogućavaju normalan svakodnevni život.

Drugi segment je pomoć u obavljanju radnih zadataka.

Treći deo je socijalni, poput odlaska u pozorište, bioskop, utakmicu, crkvu i slično, navodi Ljiljana Čakmak volonterka Centra Živeti uspravno, i naglašava da je personalna asistencija najvažnija podrška samostalnom životu osobi sa invaliditetom.

Pet osoba u Novom Sadu, među kojima je i ona sama, koristi punu asistenciju od 24 sata dnevno, a ostali prema stvarnoj potrebi, a ne procenjenoj invalidnosti, kako to određuje Pravilnik u Srbiji.

Personalni asistenti imaju puno radno vreme, 40 sati nedeljno napornog i humanog posla i zaslužuju sva prava koja im pripadaju prema Zakonu o radu, a koja Centar ne može da im obezbedi upravo zbog postojećeg Pravilnika koji određuje način njihovog finansiranja.

Zbog toga često organizuju kampanje za plaćanje personalne asistencije osobama koje, prema Pravilniku, nemaju pravo na ovaj vid podrške, a zapravo ne mogu da normalno funkcionišu bez nje, kao i za plaćanje godišnjih odmora, bolovanja i ostalih prava koje imaju personalni asistenti, ali Centar nema sredstava da im isplati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.