Đorđe Milićević vršilac dužnosti ministra prosvete

Funkcioner SPS i aktuelni ministar bez portfelja Đorđe Milićević imenovan je za vršioca dužnosti ministra prosvete.

0
118

Kako prenosi portal 021.rs, ovu vest nezvanično saznaje N1, koji navodi da je Milićevića na tu funkciju imenovala premijerka Ana Brnabić.

Funkciju ministra prosvete do nedavno je obavljao Branko Ružić, koji je ostavku dao četiri dana posle tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

U Skupštini Srbije 29. maja konstatovana je ostavka Ružića i ona je time postala zvanična.

Nakon dešavanja u osnovnoj školi na Vračaru njegovu ostavku tražili su mnogi prosvetni sindikati, opozicija… Jedan od razloga je njegova izjava nakon masakra u školi na Vračaru u kojoj je krivicu svalio na “zapadne vrednosti”, video igre i internet.

Ostavka Branka Ružića bio je jedan od zahteva protesta “Srbija protiv nasilja”.

U oružanom napadu 13-godišnjeg učenika 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” ubijeno je osmoro dece i čuvar, dok je još jedna devojčica od povreda preminula u bolnici.

Biografija Đorđa Milićevića:

Rođen je 1978. godine u Valjevu. Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

U četiri mandata (2004, 2008, 2012. i 2016. godine) biran je za odbornika Skupštine grada Valjeva.

Obavljao je funkciju potpredsednika Skupštine opštine Valjevo 2004. godine.

Narodni poslanik je od juna 2008. godine.

U sazivu od 2008. do 2012. godine bio je član Zakonodavnog odbora, Odbora za omladinu i sport, Odbora za pravosuđe i upravu, kao i zamenik člana u Odboru za evropske integracije i u Odboru za ustavna pitanja.

U sazivu od 2012. do 2014. godine bio je član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Odbora za evropske integracije, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i bio je zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

U istom sazivu bio je i član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

U sazivu od 2014. do 2016. godine bio je član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i zamenik člana Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Bio je zamenik  člana stalne Delegacije u Parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske inicijative.

U sazivu od 2016. do 2020. godine bio je član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Odbora za prava deteta, kao i zamenik člana Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. U tom sazivu vršio je i funkciju potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije.

U sazivu od 2012. do 2014. godine bio je zamenik predsednika poslaničke grupe, a funkciju predsednika poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije u Narodnoj skupštini Republike Srbije obavljao je od septembra 2015. godine.

U sazivu od 2020. do 2022. bio je zamenik člana Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, zamenik predsednika Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, kao i član Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije.

U aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije je zamenik predsednika poslaničke grupe Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, i član je Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Član je Socijalističke partije Srbije od 1996. godine.

Od 2002. do 2021. godine obavljao je funkciju predsednika Gradskog Odbora Socijalističke partije Srbije Valjevo.

Od 2007. godine član je Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije, iste godine izabran je za portparola Glavnog odbora SPS-a. Član je Predsedništva SPS od 2015. godine.

Za potpredsednika SPS izabran je 2019. godine.

(N1, 021.rs)

FOTO/Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.