Doprinos sunovratu novinarstva

VIDEO K9: Ekonomski uticaj na medije omogućio je da se nepoželjni među njima ugase ili da se diktira način njihovog rada, rekao je novinar Veljko Pajović u našoj emisiji Otvoreni ekran. 

0
380

‘Novinar mora imati obraz i reći istinu’, rekao je pre tri godine novinar Veljko Pajović nakon suspenzije na Radiju Studio B, gde je do tada radio kao urednik i voditelj kultne “Beogradske razglednice”.

“Nije ovo sa Studiom B nastalo tek preko noći, bilo je uvek problema u Studiju B, smenjivale su se vlasti i tako dalje. Ovo je bilo privatizovano. Ja uvek kažem, da Studio B nije privatizovan, da to samo tako izgleda. Pojavio se neki privatnik koji je ustvari samo spona između grada koji i dalje daje novac, jer da je to zaista privatizovano ubeđen sam da bi pravi vlasnik vodio jednu uravnoteženu uređivačku politiku, ne da se nekome po svaku cenu dopadne ili da, opet, izbegava da se nekome ne zameri. Ne, nego prosto i jednostavno što je valjda svakom razumnom kada posluje zna da jedna vlast neće biti doveka”, naveo je Pajović.

Pajović je uveren da je na primeru Studija B shvatio kako funkcionišu mediji u Srbiji danas. Povlačenjem države iz medija, novinarstvu u Srbiji desila se, paradoksalno, zaključio je Pajović, najgora moguća stvar.

“Država se povukla, a ušla je vladajuća partija pod vrlo sumnjivim okolnostima u sve medije. Na kraju krajeva, pogledajte, vi ste mala televizija. Ja sd mogu vas da pitam, kako vi recimo prolazite na konkursima za sufinansiranje, kako se to kaže, medija. Mogu samo da pretpostavim”, naveo je Pajović.

Upravo zbog ekonomskog uticaja na medije, građani danas samo u retkim od njih mogu da čuju prave informacije, tvrdi Pajović i dodaje da se na takav način i bez direktne zabrane gase mediji ili diktira njihov način rada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.