Doneta odluka o najvažnijim gradskim priznanjima

VIDEO K9: Laureati Oktobarske nagrade Novog Sada su dnevni list Dnevnik i Galerija Matice srpske, a Novembarske povelje Dom zdravlja Novi Sadi sportista i humanista Goran Bajšanski. Usvajanje odluka o dodeli najznačajnijih gradskih priznanja bila je tema današnje svečane sednice Skupštine grada.

0
615

Oktobarska nagrada Novog Sada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja Novog Sada, kao društveno priznanje za izuzetne rezultate u radu, dela i najviša dostignuća i ostvarenja, postignuta u oblasti privrede, društvenih i drugih delatnosti.

Ove godine skupštinska Komisija za dodelu nagrada i priznanja dala je saglasnost za dva laureata – Galeriju Matice srpske i dnevni list Dnevnik.

“Podržavam i koncept da se ide na dva laureata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju i mislim da smanjenjem broja nagrađenih možda dajemo možda na težini i značaju onima koji dobijanju ove nagrade. Vrlo jednostavna objašnjenja što se mene tiče, Galerija Matice srpske – 170 godina, mislim da je to dovoljno reći i staviti tačku. Dnevnik, jedini dnevni list u Vojvodini na srpskom jeziku na ćiriličkom pismu, 75 godina, vrlo jasno”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

 

Vučević je dodao i da će Novembarska povelja biti dodeljena laureatima koji su to sasvim sigurno zaslužili – novosadskom Domu zdravlja i sportisti i humanisti Goranu Bajšanskom.

“Što se tiče Novembarske povelje, Dom zdravlja Novi Sad, 50 godina, mislim da je najstarija zdravstvena ustanova primarne zdravsvene zaštite u Srbiji, kao i Goran Bajšanski koji j ocenjen od strane Komisije kao jedan pojedinac koji se istakao u svom društveno-angažovanom radu i pokazao na sopstvenom primeru kako možete da pomognete zajednici i jedna poruka da Grad prepoznaje sugrađane koji ličnim požrtvovanjem pomažu rešavanje nekih životnih problema drugih ljudi i pokazuje solidarnost koja treba da postoji među građanima”, rekao je Vučević. 

Sa ovim izborom složili su se i odbornici SRS, koji su, međutim imali primedbu na izbor Dnevnika za laureata Oktobarke nagrade. Prema mišljenju radikala, umesto Dnevnika, Oktobarska nagrada ove godine trebala je pripasti Izvornom klubu 100, klubu eminentnih dobrovoljnih davalaca krvi, čiji su članovi preko stotinu puta davali krv. Ostale predloge radikali su podržali

“SRS glasaće protiv predloga da novosadski list Dnevnik dobije Oktobarsku nagradu. Mi srpski radikali uvažavamo i 75 postojanja i tradicije Dnevnika, uvažavamo zaposlene u ovoj kompaniji, itekako je za nas značajna i bitna činjenica da je dnevnik jedini štampani list na prostoru AP Vojvodine koji izlazi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, ali ne možemo nikako da se otrgnemo od činjenice da je u poslednjih nekoliko godina Dnevnik postao, jednostavno, glasilo naprednjačkog režima, na neki način stranački bilten na kojem je zabranjena svaka kritika republičke, pokrajinske i lokalne vlasti”, naveo je radikal Đurađ Jakšić.

Novembarska povelja, podsetimo, dodeljuje se povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ova nagrada, kao i Oktobarska povelja, laureatima će biti uručene na svečanosti povodom obeležavanja 23. oktobra – Dana oslobođenja grada.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.