Dominacija u svemiru – novi cilj Pentagona!

Predsednik SAD Donald Tramp je izjavio da je Pentagon uspostavio Svemirsku komandu SAD kao deo šireg napora da se očuva američka dominacija u orbiti Zemlje.

113

Tramp je rekao da će Svemirska komanda, na čelu sa generalom vazduhoplovstva, “osigurati da američka superiornost u svemiru ne bude dovedena u pitanje i da nikada ne bude ugrožena”.

Uloga nove Svemirske komande je vođenje operacija kao što su omogućavanje satelitske navigacije i komunikacije za trupe i komande na terenu, i upozorenja o lansiranju raketa u svetu. To nisu Svemirske snage kao posebna vojna služba kakve su Vojska, Ratna mornarica, Ratno vazduhoplovstvo, Mornarička pešadija i Obalska straža.

General Ratnog vazduhoplovstva Džon “Džej” Rajmond biće prvi komandant Svemirske komande SAD. On sada rukovodi Komandom Ratnog vazduhoplovstva za svemir.

Svemirskih snaga međutim, za koje je Tramp dobijao garantovane aplauze tokom predizborne kampanje, još uvek nema i one tek treba da dobiju odobrenje Kongresa SAD.

Kongres je jedva krenuo ka odobravanju stvaranja Svemirskih snaga, uprkos skepticizmu pojedinih poslanika obeju partija. Predlozi zakona o tome se u Predstavničkom domu i Senatu Kongresa u nekim se stvarima razlikuju, a napor da se oni usklade počeće pošto se Kongres vrati sa avgustovskog odmora.

Obnovljena usredsređenost na svemir kao vojno područje, odražava zabrinutost zbog ranjivosti američkih satelita – i vojnih i komercijalnih, koji su kritični za američke interese i potencijalno su podložni kineskom i ruskom protivsatelitskom oružju.

Generalni direktor ruske kompanije “Roskosmos” Dmitrij Rogozin smatra da je neizbežna buduća militarizacija svemira.

„Polako, ali sigurno se ide ka tome. U „Roskosmosu“ tim povodom niko nema iluzija“, napisao je na tviteru Rogozin, komentarišući reči američkog predsednika Donalda Trampa da je kosmos sfera budućih poprišta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.