“Domaćinstvo koje su izabrale laste”

VIDEO K9: Počelo je jedinstveno takmičenje „Domaćinstvo koje su izabrale laste“ koje organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

0
12

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije po osmi put organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su izabrale laste“ koje je počelo 20. i trajaće do 30. maja.

U fokusu ovog nadmetanja su domaćini i seoska domaćinstva koja u svojim štalama, pod strehama i u pomoćnim objektima imaju gnezda seoskih lasta. Domaćinstvo sa najvećim brojem aktivnih gnezda ovih ptica selica biće nagrađeno tonom kukuruza, a ostali učesnici su u mogućnosti da osvoje sadnice voća.

Nagli razvoj intenzivne poljoprivrede koji počinje sredinom prošlog veka ima negativan uticaj na 74% globalno ugroženih vrsta, među kojima su i laste. Savremeni načini gradnje ne ostavljaju mogućnost lastama da grade svoja gnezda od blata, a masovna upotreba neselektivnih insekticida koji ubijaju različite vrste insekata ostavljaju ih bez hrane ili im neretko uzrokuju trovanje. Situaciju dodatno pogoršavaju klimatske promene koje utiču na celokupan biodiverzitet.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih DZPPS organizuje „Domaćinstvo koje su izabrale laste”, takmičenje koje podržava seoska domaćinstva širom Srbije koji svoj prostor dele sa lastama. Recept za brojna gnezda su štale sa drvenim tavanicama u kojima ima životinja, najčešće krava, otvorena vrata i prozori, domaćini koji ne zaprašuju protiv insekata. Prijave su otvorene do 30. maja u 12 sati putem prijavnog formulara na sajtu pticesrbije.rs. Nakon što stručni žiri obiđe domaćinstva sa najvećim brojem gnezda, pobednici obe kategorije će biti proglašeni drugog vikenda juna na društvenim mrežama DZPPS-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.