Domaća hrana na online platformi

VIDEO K9: IPA prekogranični projekat Mađarska-Srbija i žig garancije kvaliteta tradicionalnih prehrambenih proizvoda TASK promovisan je pre dva dana na fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment.

26

Cilj projekta jeste onlajn promocija i dostupnost na tržištu tradicionalnih prehrambenih proizvoda malih proizvođača hrane Mađarske i Srbije. Onlajn platformu na kojoj će se naći prehrambeni proizvodi i na taj način biti dostupni potrošačima, izradio je Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, kao vodeća ustanova ovog projekta imao je ulogu da prehrambeni proizvodi koji će se naći na platformi budu u skladu sa zakonskom i podzakonskom regulativom, odnosno da budu bezbedni po zdravlje.

Kranji cilj je bio da mali subjekti u poslovanju hranom dobiju šansu da se pojave na tržištu, odnosno da dođe do ekspanzije njihovih proizvoda. Takve proizvode, kako je rečeno, potrošači izuzetno vole i smatraju posebnim jer je u njima utkano umeće zanatske proizvodnje, ručne izrade i tradicionalnih postupaka.

Najčešće su to proizvodi od mesa, kao npr. kulen raznih vrsta iz različitih područja, zatim tvrde ručno rađene bombone, domaća testenina, med, mlevena začinska paprika, medenjaci, džemovi…

Jedan od partnera na ovom projektu je i Zadružni savez Vojvodine, čija je uloga standardizacija proizvoda, odnosno povezivanje proizvođača na projektu.

Na platformi koja ima mogućnost da se neprestano dopunjuje, trenutno se nalazi oko 80 proizvođača iz Mađarske i Srbije sa više od 150 proizvoda, a od 30. juna potrošači će putem platforme moći da naručuju svoje omiljene tradiocionalne prehrambene proizvode koji su zdravstveno ispravni i nose žig garancije kvaliteta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.