Dom zdravlja obeležava Nedelju dojenja

VIDEO K9: Svetska nedelja dojenja ove godine se obeležava pod sloganom: „Zaštita dojenja- zajednička odgovornost“ koji ukazuje da zaštita dojenja ne može biti individualna, već da je to odgovornost čitavog društva.

0
26

Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine od 01. do 07. avgusta. Ove godine slogan: „Zaštita dojenja- zajednička odgovornost“ jasno ukazuje na to da zaštita dojenja ne može biti individualna, već da sve ustanove, nevladine organizacije i uopšteno sve strukture na svim nivoima u zajednici moraju dati svoj doprinos u zaštiti i unapređenju stope dojenja.

Važno je stalno ukazivati na postojanje zakonske regulative kojom se štiti dojenje, kažu iz Doma zdravlja Novi Sad. Svetska nedelja dojenja se obeležava kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života, kažu lekari.

Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. 

Iz Doma zdravlja „Novi Sad“ poručuju da će akcijama i aktivnostima koje sprovode kroz rad pedijatara, ginekologa i patronažnih sestara nastaviti da podržavaju i pomažu  majkama da razumeju značaj dojenja i sve zdravstvene benefite koje ono donosi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.