Dom zdravlja Novi Sad obeležio 20. mart

VIDEO K9: Prigodnim akcijama novosadski Dom zdravlja obeležio je danas dva značajna događaja u kalendaru zdravlja, Nacionalni dan borbe protiv raka dojke i Svetski dan oralnog zdravlja.

0
50

Posetioci tržnog centra na Bulevaru oslbođenja 102, jutros su od 9 časova do podne imali mogućnost da se informišu o zdravlju, pre svega o rizicima za nastanak raka dojke i prevenciji ove bolesti, ali i o oralnoj higijeni i zdravlju usta i zuba.

Javnu manifestaciju su realizovali Preventivni centar i Služba stomatološke zdravstvene zaštite novosadskog Doma zdravlja, povodom  20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i Svetskog dana oralnog zdravlja.

Bolesti usta i zuba su vodeći zdravstveni problemi u mnogim zemljama i negativano utiču na ljude tokom čitavog života. Dovode do bola i neprijatnosti, socijalne izolacije i gubitka samopouzdanja, a često su povezane i sa drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima poput hronične upale zglobova i srčanih zalistaka. Važno je da se većina stanja povezanih sa oralnim zdravljem u velikoj meri može sprečiti i lečiti u ranim fazama.

Rak dojke, sa druge strane, predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji. Procenjena stopa obolevanja u Evropi je iznosila 74,4/100.000 žena, a Srbija se sa procenjenim stopama nalazi na 20. mestu u odnosu na 40 evropskih zemalja. Ova bolest je, međutim, u visokom procentu izlečiva ukoliko se otkrije na vreme, zbog čega je važan redovan samopregled.
Na torzo simulatoru u ovoj akciji je za žene demonstriran pravilan način samopregleda dojki. (00034 – 00039)

Prevencija i rana detekcija su od presudne važnosti u sprečavanju i lečenju raka dojke, zbog čega je važno da žene znaju kada koje preglede treba da urade, istakla je Imbronjev.

Rizik oboljevanja od raka se može značajno smanjiti primenom preventivnih mera i aktivnosti kao što su prestanak pušenja duvana i izbegavanje izloženosti duvanskom dimu, ograničenom potrošnjom alkohola, izbegavanjem preterane izloženosti sunčevoj svetlosti, održavanjem zdrave telesne težine, izbegavanjem i uspešnim prevladavanje stresa, zaštitom od infekcija povezanih sa nastankom raka te redovnim posetama lekaru i preventivnim pregledima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.