Dom zdravlja Liman: Lakše merenje očnog pritiska

VIDEO K9: U Domu zdravlja na Limanu danas je svečano pušten u rad automatizovani aparat koji se koristi za određivanje dioptrije i beskontaktnog tonometra za merenje očnog pritiska.

0
838

Uprava za kapitalna ulagnja Autonomne pokrajine Vojvodine, po javnom konkursu za sufinansiranje i finansiranje projekta, Domu zdravlja na Limanu 4 dodelila je sredstva u visini od oko milion dinara za nabavku aparata za određivanje dioptrije i beskontaktnog tonometra.

“Kod nas je to potpuna novost i šta će biti rezultat? Rezultat će biti da će pacijenti značajno manje čekati na te preglede, rezultati su izuzetno precizni, potpuno bezbolni, beskontaktni i vrlo brzo se dolazi do svih važnih parametara o funkciji oka. Posebno pitanje zašto će aparati biti razmešteni u različitim ustanovama, mi nažalost ne stojimo tako dobro da bismo u svim domovima zdravlja mogli da kupimo jednu istu opremu”, rekao je prof. dr Zoltan Horvat, član Gradskog veća za zdravstvo.

U pitanju su aparati koji su neizostavni deo savremenog oftamološkog pregleda i omogućavaju precizne i brze preglede.

“To je aparat koji predstavlja jedan nezaobilazni deo savremene oftamološke opreme i savremenog rada u oftamologiji. Kod svih aparata i kod ovog drugog, treba naglasiti da su oni upravo tako projektovani da na njima ne radi lekar nego da na njima radi neko drugi i neko od saradnika tako da lekar može za to vreme da se posveti drugim poslovima koji su namenjeni isključivo lekaru”, navela je mr sci. med. Ivanka Tanasijević Filipov, šef Očne službe.

Ovaj aparat omogućava da se bez kontakta sa okom izmeri očni pritisak, tako da to proširuje populaciju i ovaj pregled može da se vrši na deci što inače ne bi moglo, kaže Filipov.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.