Dolazi Božić, idealno vreme za hakere

Postoje naznake da bi hakeri tokom božićnih praznika mogli pojačano da napadaju IT-sisteme, upozoravaju nemačke službe.

0
11

Tim danima naime u firmama radi manje informatičkih stručnjaka koji mogu da se suprotstave napadima.

Nemački Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) upozorio je nemačke firme, ali i druge organizacije na moguće kibernetičke napade tokom božićnih dana. Postoji, navodi se, povećana doza rizika od takvih napada.

Jedna od potencijalnih opasnosti je talas tzv. spem-mejlova preko kojih napadači šalju opasan, odnosno štetan softver „Emotet”. Osim toga nadležne nemačke službe već neko vreme uočavaju da kriminalna scena koja se specijalizovala za korišćenje programa za iznuđivanje (Ransomware), u ovom trenutku traži nove „saradnike“, prenosi Dojče vele.

Tzv. Ransomware-napadi su akcije kojima se ciljano napada neki sistem i to uz pomoć štetnog softvera i naknadnog kodiranja sistema. Te operacije, kako prenosi BKS, često izvode različite grupe počinilaca koji su u stvari samo „podizvođača radova“. Uspešan napad tih grupa na neku firmu, upozorava BKS, može da poprimi „razmere koje ugrožavaju opstanak“ kompanije.

I ranije su napadi bili češći u vreme praznika, ali i tokom godišnjih odmora ili preko vikenda. Firme bi, preporučuje se, trebalo posebno da vode računa o tome da instaliraju „bekap“ za podatke, kako se oni ne bi izgubili. Morale bi takođe i da se pripreme, odnosno uvežbaju scenariji za delovanje u slučaju nužde, odnosno napada. (DW, Nova)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.