Dolaze bolji dani poljoprivrednicima

VIDEO K9: Mogućnost korišćenja novca iz IPARD fondova za zadruge i poljoprivrednike je važan trenutak, ali je još bitnije da nauče na koji način da dođu do tih sredstava. U Novom Sadu je za njih održano predavanje upravo o administrativnim preprekama u ovoj oblasti i kako ih savladati.

298

Zadružni savez Vojvodine organizovao je u Novom Sadu konferenciju za zemljoradničke zadruge i poljoprivrednike, kako bi se upoznali sa mogućnostima korišćenja sredstava iz IPARD fondova.

Veliki broj ratara zainteresovan je da se upozna i da počne da koristi novac iz evropskih fondova, kako bi poboljšali i unapredili svoju proizvodnju.

“Došao sam na ovaj sastanak da se informišem, kao srednje gazdinstvo. Mi smo se već dosta mehanizovali, eventualno da kupimo priključne mašine. Pošto sam ja stočar, zanima me i stočarstvo, proširenje tova i zaukriživanje ciklusa”, rekao je za Kanal 9 Draško Danilović, poljoprivrednik iz Kuzmina.

Zadružni savez je pre dve godine organizovao sličan skup, u vreme kada poljoprivrednici još uvek nisu imali pristup IPARD fondovima. Uskoro se otvaraju mogućnosti za evropske fondove i buduće korisnike bi, kažu, trebalo pripremiti na to šta ih čeka prilikom aplikacije za dostupna sredstva.

“Uslovi za konkurisanje su izuzetno složeni. Iz tog razloga smo angažovali kolege iz Slovenije koji su eksperti i zamolili smo ih da što više približe, kratko i jasno i što jednostavniji način, rečnikom zadrugara da sve mogućnosti konkurisanja i nekonkurisanja jer velika su očekivanja”, naveo je Radoslav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

Slovenački poljoprivrednici i farmeri su novac iz IPARD fondova maksimalno iskoristili, za razliku od nekih država iz okruženja, a najviše na mehanizaciju.

“Došli smo sa ekipom da pomognemo srpskim poljoprivrednicima da mogu lakše doći do ovih sredstava”, istakao je Boštjari Kos, predavač iz Slovenije.

Država, kako se čulo, mora pre svega potpisati finansijski ugovor sa Evropskom komisijom, što je planirano da bude i učinjeno do kraja februara.

“Nakon toga kreće obrada dokumenata i aplikacija koji su dati za IPARD, nakon toga slede malo duže administrativne procedure i kontrole koje predstoje i po procedurama biće isplaćena prva sredstva”, rekao je Danilo Golubović, savetnik ministra za evropske integracije.

Poljoprivrednici su spremni da se usavršavaju i obrazuju kako bi iz evropskih fondova mogli, putem konkursa, da dobijaju novac, jer na to, kako kažu, čekaju godinama, da bi unapredili svoju proizvodnju sa realnim sredstvima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.