Dojenje je najbolje za bebe

VIDEO K9: Projekat "Majčino mleko - najbolja hrana 3" počinje da se realizuje, a sprovodi ga Služba patronaže Doma zdravlja "Novi Sad". Predavanje o majčinom mleku biće održano sutra u Mesnoj zajednici Veternik u 11 sati, a u Kisaču 23. maja u biblioteci "Mihail Babinka" u isto vreme.

0
445

Majčino mleko je najzdraviji način ishrane beba. Svaka majka, ukoliko nema problema sa laktacijom, trebalo bi da doji svoje dete najmanje do šestog meseca i duže, jer na taj način beba dobija sve ono što joj je potrebno da se razvija i raste.

“Od izuzetne važnosti je da majke doje svoje bebe. Znate, nekako trudimo se da svom detetu od samog rođenja pružimo nešto najkvalitetnije. Upravo kada gledamo sa aspekta hranjenja, majčino mleko je nešto najbitnije”, istakla je Kristina Nedeljković, načelnica Službe patronaže Doma zdravlja “Novi Sad”.

Predavanja su namenjena prvenstveno trudnicama koje zbog mesta stanovanja retko posećuju Školu za trudnice Doma zdravlja “Novi Sad”. Nedeljkovićeva preporučuje da bi najbolje bilo da, kada se bebe rode, prvi podoj bude već u porođajnoj sali, jer je refleks sisanja tada najizraženiji.

“Zato što je najbitnije u tom trenutku uspostavljanje, odnosno, produbljivanje te veze između majke i bebe koja se stvarala tokom trudnoće. Majčino mleko u sebi sadrži niz dobrih stvari koje doprinose boljem zdravlju te bebe, kako bebe tako i majke”, rekla je Nedeljković.

Ona kaže da kada se beba doji, svi imaju koristi od toga. Uvođenje dodatne ishrane detetu može da počne već sa četiri meseca. Međutim, Nedeljkovićeva savetuje da, ako dete napreduje samo sa majčinim mlekom, može i kasnije.

“Svaka majka treba da prati ono što joj njeno dete govori. Vi idete na redovne kontrole tokom te prve godine kod pedijatra, u zavisi od napredovanja, telesne mase, reakcija, ponašanja vašeg deteta, ono će vam samo signalizirati kada je vreme da počnete da uvodite neke dodatne namirnice u njegovu ishranu”, navela je Nedeljković.

Cilj ovog projekta je podizanje svesti trudnica o važnosti majčinog mleka za novorođenčad i odojčad, jer vrlo su agresivne kampanje koje promovišu i zagovaraju adaptirane formule ishrane beba, zaključila je Nedeljkovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.