Dogovorom do izmirenja duga

VIDEO K9: Kraj godine vreme je kada se obično svode računi, vraćaju dugovi i potražuju dugovanja. Redovno izmirenje obaveza svakako je najidealnija opcija, ali ukoliko potraživanje dugovanja, ipak, dospe dospe do kancelarije javnog izvršitelja, najbolje rešenje je pošten dogovor, poručio je Aleksandar Durkulić, javni izvršitelj u emisiji Otvoreni ekran.

0
396

Kažu da u novu godinu ne bi trebalo ulaziti sa starim dugovima, pa bi ovo bilo krajnje vreme za dužnike da pokušaju da izmire svoje obaveze, kako u 2017. ne bi imali posla sa javnim izvršiteljima.

Ipak, izvršitelji poručuju da nikad nije kasno za dogovor, ukoliko postoji želja dužnika da se dug zaista izmiri. Prvi korak je dolazak u kancelariju javnog izvršitelja zaduženog za taj predmet, gde građanin dobija pravu informaciju o tome zašto duguje, po kom osnovu i u kojem iznosu.

“I drugo, ja kažem, nije dovoljno informisati, treba i sarađivati, jer je saradnja sa izvršiteljem ili pomoćnikom ili zaposlenim u kancelariji bitan momenat da bi se taj problem prevazišao, da bi se i dobila informacija i da bi se tom saradnjom videlo na koji najlakši, najbezbolniji način može taj dug namiriti”, naveo je Durkulić.

Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju koji je nedavno stupio na snagu, istakao je Durkulić, predviđeno je da javni izvršitelj vrši i funkciju medijacije, odnosno, posredovanja između poverioca i dužnika, kroz koje se traži najbolji način kako bi se namirio dug.

A za dogovor nije kasno ni kada dođe trenutak popisa imovine, uverava Durkulić, jer nikome nije u interesu novo gomilanje troškovaa.

“Znači, nikom nije u interesu – ni poveriocu, ni izvršitelju, ni dužniku da gomila troškove i da prolongira to izvršenje. Znači, da bi postupak bio efikasan, on mora biti istovremeni i celishodan, ekonomski opravdan, sa što manjim utroškom vremena, sredstava i da bude na obostranu korist. Dužnika će manje koštati, manje koštati poverioca što se tiče predumljivanja i, neću da kažem svi će biti zadovoljni, ali to je cilj – hitnost i efikasnost”, rekao je Durkulić.

Svako odugovlačenje postupka gomila troškove na krajnju štetu dužnika, stoga je najbezbolnije svoje obaveze u ovakvim slučajevima, zaključio je Durkulić, izvršiti što pre i na vreme.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.