Dogovor u Ohridu obavezujući

VIDEO K9: Lideri zemalja članica Evropske unije pozdravili su dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli 18. marta u Ohridu te pozvali obe strane da na odgovarajući način primene i ispune svoje obaveze. Bez obzira na nedostatak potpisa, evropska i američka strana smatraju da je dogovor pravno obavezujući za obe strane, te se očekuje i primena celokupnog dokumenta.

0
15

Maratonski trilateralni sastanak Beograda, Prištine i evropskih pregovarača u Ohridu, završen je, prema rečima Žozepa Borelja, “dogovorom o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa”, a “ovih nekoliko tačaka koje u dogovorene postaće deo pregovaračkog okvira za obe strane”.

Javnost u Srbiji na ohridsko dešavanje reagovala je od protesta do podrške. U Ohridu je, u suštini, dogovoren okvir implementacije 11 tačaka sporazuma iza kojeg su stale zemlje Evropske unije, ocenio je advokat i poslanik u pokrajinskom parlamentu Milan Đukić.

Dogovoreno je, kako je naveo, da se radi na implementaciji sporazuma po, za Srbe sa Kosova i Metohiju i Srbiju, vrlo važnim životnim segmentima.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti u Ohridu su se usaglasili o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni delovi procesa pridruživanja EU koja poručuje da je bilo kakav pokušaj da se oni dovedu u pitanje uzaludan. Za Srbiju u ovom slučaju postoje dva segmenta koja su vrlo važna, naglasio je Đukić.

Implementacije, naveo je Đukić, postoje u segmentima potpisanim briselskim sporazumima, gde Priština ima ozbiljne obaveze kada je reč o Zajednici srpskih opština, kao i rokove u kojima mora da krene sa njihovim ispunjavanjem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.