Dogodine spomenik Arseniju III Čarnojeviću u Sremskim Karlovcima

VIDEO K9: Opština Sremski Karlovci odlučila je da podigne monumentalni spomenik vođi Velike seobe Srba, Arseniju III Čarnojeviću.

93

Izgradnjom monumentalnog spomenika Sremski Karlovci, kako je saopšteno iz ove opštine, odužiće se patrijarhu Arseniju III Čarnojeviću, vođi Velike seobe Srba, zahvaljujući kojoj su očuvane srpska kultura i crkva.

Spomenik će biti postavljen početkom 2020. godine, tačno 330 godina od početka seobe.

Prema rečima predsednika ove opštine Nenada Milenkovića, Karlovci su nakon Seobe postali prvo duhovno, a zatim i političko, pa i kulturno središte celokupnog srpskog naroda, jer se Srbija u to vreme nalazila pod Turcima, te je njihova dužnost je da patrijarhu i svim učesnicima Seobe Srba odaju počast i priznanje koje zaslužuju zbog istorijskog podviga, pokrenutog 1690. godine, koji je izmenio istoriju Srbije i Balkana.

Uskoro će, kako je najavljeno, biti raspisan konkurs za izradu spomenika i oformljen odbor za njegovo podizanje u koji će biti uključene renomirane institucije, eminentni umetnici, arhitekte, istoričari i stručnjaci za odnose s javnošću kako bi bila odabrana adekvatna lokacija na kojoj će spomenik biti postavljen.

O ideji za podizanje spomenika obavešteni su svi nadležni državni organi od kabineta predsednika Srbije, preko Vlade i Skupštine Srbije do Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, koji je Karlovce uvrstio u projekat Evropska prestonica kulture za 2021. godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.