Dodik: Sankcije mi uvela odlazeća administracija SAD

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da sankcije koje su mu uvedene nisu sankcije Sjedinjenih Američkih Država, već odlazeće američke administracije, koja je poražena na novembarskim izborima.

0
438

Dodik je rekao se oseća ponosno i da sankcije ne oseća kao kaznu, jer nije želeo da trguje interesima Republike Srpske.

“Odluka je deplasirana, jer oni koji su je doneli znaju da ja nemam nikakvu imovinu ni račun u SAD ni u inostranstvu, osim u Srbiji”, rekao je Dodik.

On je kazao da je bitno da ovo nisu sankcije protiv RS, dodavši da je on odavno, već deset godina, “pod sankcijama” raznih aktera koji pripadaju odlazećoj američkoj administraciji.

Dodik je optužio američku ambasadorku u BiH Morin Korak da je ona ona odgovorna za sankcije koje su mu SAD uvele, navodeći da je Kormakova “neprijatelj RS i Srba”.

On je zatražio od ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka da je proglasi “personom non grata” u BiH i da protiv nje bude podneta krivična prijava, zbog “lažnog informisanja Stejt departmenta i mešanja u unutrašnje stvari BiH”.

Kormak: SAD su uvele sankcije Dodiku, a ne građanima BiH ni RS

Američka ambasadorka u BiH Morin Kormak izjavila je danas da su SAD uvele pojedinačne sankcije predsedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku i da ta zemlja nastavlja da podržava građane RS.

Američka ambasadorka smatra da će im ovaj korak pomoći da napreduju na putu poboljšanja privrede i otvaranja novih radna mesta.

Kormak je u razgovoru sa predstavnicima novinskih agencija BiH, najavila da će SAD nastaviti da pruža pomoć RS kroz niz programa u okviru svoje ambasade u BiH, kao i BiH, u ostvarenju cilja – evroatlantske integracije.

Ona je kazala da nema informacije da li će neke druge države uvesti sankcije Dodiku, ali je navela da je ovaj korak koordiniran s najbližim partnerima, preneli su mediji.

“Ovo je ujedno i poruka svima, koji preduzimaju korake koji su suprotni odlukama Ustavnog suda”, istakla je Kormak, upozorivši da je vladavina zakona ključna, ne samo za BiH, već i za sve zemlje koje žele biti uspešne.

“Ozbiljno smo shvatili pretnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati, kako bi BiH mogla da ide dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u BiH”, kazala je Kormak, preneli su mediji u BiH.

Prema rečima ambasadorke Kormak, uvođenje sankcija Dodiku, koje sprovodi Ministarstvo finansija SAD, važan je korak, a njena zemlja, kako je dodala, donela je odluku o sankcijama, jer vrlo ozbiljno shvata svoju ulogu onih koji treba da štite Dejtonski mirovni sporazum, ali i zbog činjenice da SAD snažno podržavaju evropski put BiH. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.