Dodik proglasio pobedu u većini opština Srpske na lokalnim izborima u BiH

Lider SNSD Milorad Dodik proglasio je pobedu te stranke na lokalnim izborima u najvećem broju opština u Republici Srpskoj i najavio izvesnu pobedu srpskog kandidata u Srebrenici Mladena Grujičića. Dodik je rekao da mu je pobedu čestitao srpski premijer Aleksandar Vučić.

830

Dodik je u sedištu SNSD-a u Banjaluci novinarima rekao da u ovom trenutku ne može da proglasi pobedu u Srebrenici, ali da je uveren da glasovi koji dolaze u “vreći sa strane”, ne mogu ugroziti razliku koju kandidat Grujičić u ovom trenutku ima u odnosu na Ćamila Durakovića.

“Nisu bili u pravu oni koji su govorili o tome da će SNSD biti onaj koji neće poštovati tragediju. Itekako ćemo poštovati, ali je falilo i učinićemo sve da se afirmiše i jasno obeležavaju i zločini počinjeni nad srpskim narodom u Srebrenici. Bol i patnja mora adekvatno da se obeleži”, rekao je Dodik, ne skrivajući veliku radost i zadovoljstvo zboh uspeha.

Dodik tvrdi i da kandidat SNSD-a za načelnika u Srebrenici zna da se tamo dogodio zločin i da će to poštovati.

Generalno govoreći, lider SNSD-a je poručio da je narod Srpske u sedam dana dva puta pobedio.

“Demokratičnost i način na koji su građani RS reagovali zaslužuje čestitke”, rekao je on.

RS, odnosno SNSD je, prema njegovim rečima, doživela veličanstvenu pobedu, veću u odnosu na početke te stranke.

“Narod RS pokazao kakvu vlast hoće, a kakvu neće”, rekao je Dodik, koji je i predsednik RS.

On je istakao da mora da se zna da izdaja kod ovog naroda ne prolazi, te da je narod kaznio i SDS i PDP, pogotovo kandidata za gradonačelnika Banjaluke Dragana Čavića, koji je pokušavao da napravi o sebi lažnu predstavu.

Izbornu borbu, Dodik je ocenio poštenom, fer i regularnom, a rezultat SNSD, pored SNS u Srbiji, najbolji u regionu.

“Narod je rekao da podržava politiku ulaska u EU, jer mi mislimo da RS sa BiH treba da skreće u EU. Ovo je deligitimisana pozicija tzv. srpskih predstvnika u Savetu ministara I drugim organima BiH”, poručio je Dodik.

SNSD ostvario pobedu, SDS zadržala Bijeljinu i Doboj, SDA doživela težak poraz

Na izborima za gradonačelnika Banjaluke danas je, prema nezvaničnim podacima stranaka s terena, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić pobedio protivkandidata iz Saveza za promene.

SNSD je odneo pobedu na izborima za gradonačelnika Zvornika, a kandidat te stranke Luka Petrović vodi i u trci za gradonačelnika Trebinja.

Prema nezvaničnim podacima, kandidat SDS-a Obren Petrović pobedio je u trci za gradonačelnika Doboja, dok je kandidat SDS-a za gradonačelnika Bijeljine pobedio za gradonačelnika kandidata Uspešne Srpske i SNSD-a Zlatka Maksimovića.

Predsednik SDS-a Mladen Bosić priznao je večeras da je ta stranka ostvarila loš rezultat, dodavši da će posle izbora pokrenuti odgovornost za takav rezultat, uključujući i dogovornost njega kao lidera stranke.

Bosić je kazao da SDS nije u poslednje vreme vodio “populističku” politiku, već se bavio životnim temama, što, kako je naveo, nije dalo rezultate.

“Stranka će zauzeti novu politiku i novi kurs”, kazao je on.

Prema podacima izbornih štabova, SNSD je osvojio načelnička mesta u Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici, Višegradu, Gradišci, Prnjavoru, Vlasenici, Nevesinju, Ljubinju, gde su do sada načelnici bili iz SDS-a.

Kandidati za načelnike Saveza za promene odneli su pobedu u Tesliću, Šamcu, Kotor Varoši, Šekovićima, Sokocu, kao i u Istočnoj Ilidži.

Prema nezvaničnim informacijama, u Federaciji BiH izborni debakl doživela je Stranka demokratske akcije (SDA).

U Tuzlanskom kantonu SDA je izgubio Kalesiju, Lukavac, Tuzlu, Živinice i gotovo sigurno Gradačac.

SDA, kako se navodi, loše stoji i u Zeničko-dobojskom kantonu, a izgubio je Visoko, Vareš, Maglaj i verovatno Zavidoviće.

Na lokalne izbore u BiH izašlo blizu 54 odsto biračkog tela

Prema prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, na lokalne izbore u BiH izašlo je 53,88 odsto biračkog tela.

U Republici Srpskoj glasalo je 707.711 građana, odnosno 59,49 odsto birača, u FBiH 974.190 birača, odnosno 50,61 dosto, dok je u Distriktu Brčko glasalo 41.239 građana, odnosno 49,15 odsto.

Na lokalnim izborima u BiH glasalo je ukupno 1.723.140 birača, odnosno 53,88 odsto, saopštio je večeras u Sarajevu predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić.

Biračka mesta na lokalnim izborima u BiH zatvorena su večeras u 19 sati, dok su sva biračka mesta u Stolcu zatvorena ranije popodne nakon incidenta koji se dogodio u toj opštini. U 19 sati prestala je i izborna tišina.

Prema podacima Centralne izborne komisije, do 15 sati na biračka mesta na nivou BiH izašlo je 38,78 odsto glasača. Najveći procenat izlaznosti je bio u Banjaluci, Prijedoru, Derventi, Banovićima… Prema tim podacima, veći odziv birača do 15 sati zabeležen je u Republici Srpskoj.

U BiH su danas održani sedmi lokalni izbori, a mediji izveštavaju da je zabeležen veliki broj kršenja izbornih pravila i tišine.

Iz MUP-a RS su saopštili da glasanje na području tog entiteta teče bez problema.

Federalni mediji, međutim, navode da mnoga biračka mesta nisu otvorena na vreme, a iako je na snazi izborna tišina, ona se krši, tvrde mediji.(Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.