Dodeljena vozila za dijalizu

VIDEO K9: Prevoz na dijalizu od danas će biti olakšan pacijentima u 10 vojvođanskih opština čije su zdravstvene ustanove dobile nova vozila specijalizovana za tu namenu.

0
168

U Vojvodini se od terminalne bubrežne bolesti, u svakom trenutku, 1200 pacijenata leči dijalizom.

Iako nadoknađuje samo 10 odsto rada bubrega, dijalizna terapija je ovim pacijentima jedina šansa. Osim što traje po nekoliko sati, više puta nedeljno, mnogi pacijenti na dijalizu i putuju dugo, jer su centri gde mogu da prime terapiju daleko od mesta gde stanuju.

Ovo putovanje pacijentima će ubuduće biti olakšano u 10 opština zahvaljujući novim vozilima za koje su sredstva u iznosu od 38 miliona dinara obezbeđena iz pokrajinskog budžeta.

Ključeve je direktorima zdravstvenih ustanova uručio pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković koji je tom prilikom naglasio je da je ovo prvi put da Pokrajinska vlada opredeljuje sredstva za ovu namenu, te da je ciljana akcija usmerena prema najugroženijim domovima zdravlja, kako bi se unapredili uslovi lečenja za dijalizne pacijente.

Vozila za prevoz pacijenata na dijalizu dobile su opštine Kovin, Bela Crkva, Novi Bečej, Kula, Bač, Apatin, Senta, Novi Kneževac, Kikinda i Žabalj.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.