Dodeljena Pupinova nagrada Matice srpske

VIDEO K9: U najstarijoj srpskoj književnoj, kulturnoj i naučnoj ustanovi Matici srpskoj juče su dodeljene Pupinove nagrade ove institucije za mlade naučnike. Ove godine prestižnu nagradu dobilo je pet mladih autora naučnih radova.

0
1344

Za Pupinovu nagradu Matice srpske za 2017. godinu stiglo je devet studentskih radova sa univerziteta u Beogradu, Zrenjaninu, Nišu i Novom Sadu.

Nagrada se dodeljuje od 1996. svake treće godine iz Fonda Mihajla Pupina i Matice srpske za diplomske, master, magistarske i druge naučne radove studenata redovnih studija.

“Ušli smo u fazu o kojoj je nekada davno govorio Pupin, sluteći zapravo šta će se sve deseiti. Na temelju takvih, tehničkih, tehnoloških rešenja, on je govorio da će se u tom budućem društvu, a verovao je da će se procesi pre svega dogoditi u Sjedinjenim Američkim Državama, a mi kao narod koji smo dosta istrpeli iz Amerike, mogli bismo da razmislimo da li je to baš tako”, rekao je prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice Srpske.

Prvi put od kada je ustanovljena Pupinova nagrada Matice srpske dodeljene su ravnopravne dve prve i tri druge nagrade, dok trećenagrađenih nema. Razlog takve odluke predsednik žiria obrazložio je time što su pristigli radovi studenata i master studenata vrlo visokog kvaliteta.

“Danas ovo što smo mi videli i što je predloženo za Pupinovu nagradu, stvarno moramo zaključiti da je to predstavlja vrhunac nauke, ne samo u Srbiji nego možemo reći i u Evropi i u svetu”, naveo je prof. dr Vladimir Katić, predsedavajući žirija.

Mladi nagrađeni naučnic,i akademski građani, nisu krili oduševljenje što su njihovi diplomski i master radovi ocenjeni kao najstručniji jer, kako su rekli, to im daje podstreka za buduća istraživanja i još više truda da svojim delovanjem promene svet i učine ga boljim.

Prvu nagaradu dobila je Irena Spasojević sa Univerziteta u Beogradu, Fakulteta za fizičku hemiju, za diplomski rad. U njeno ime priznanje je preuzela majka.

“Ja sam jako uzbuđena. Njoj je veoma žao što nije mogla da dođe jer se nalazi na master studijama u Španiji. U petak je stiglo obaveštenje da je dobitnik nagrade i ona je bila presrećna, a mi kao roditelji, takođe smo srećni, jer sve vreme smo uz nju i podržavamo njen naučni rad. Nema reči kojima bih mogla da opišem tu sreću koju mi osećamo”, kazala je majka nagrađene Irene Spasojević.

Ravnopravni dobitnik prve nagrade je i Nikola Simić sa Univerziteta u Nišu, sa Elektronskog fakulteta. On je nagrađen za master rad.

“Moram da priznam da osećam izvesnu dozu da nagradu opravdam u narednim godinama. U svom master radu radio sam teorijske aspekte i algoritme obrade slike. Postoje algoritmi koje smo mi unapredili uključivanjem novih metoda, ubrzavanjem vremena proračuna i poboljšavanjem performansi uopšte. Koriste se kod LCD televizora za neke drajvere koji se koriste za kodovanje određenih boja unutar arhitekture. Taj hardverdski deo nije toliko važan s obzirom da smo mi radili razvoj algoritama i komjuterske simulacije”, naveo je Nikola Simić, dobitnik Pupinove nagrade.

Drugonagrađeni su Tijana Delić sa Univerziteta u Novom Sadu, sa Fakulteta tehničkih nauka, za master rad, Jovana Perović sa Univerziteta u Beogradu, sa Elektrotehničkog fakultet, koja je, takođe nagradu dobila za master rad i Ana Dobrota, Beograđanka koja je Pupinovu nagradu dobila za svoj master rad na Fakultetu za fizičku hemiju.

“Rad je slabljenje elektromagnetnih talasa u stohastičkim sredinama. Bilo je jako zanimljivo, a to je nešto što se tek razvija. Trudili smo se da uradimo nešto što još nije bilo istraživanja, tako da smo na osnovu toga objavili dva rada… Baš mi je drago, nisam očekivala. Slučajno smo se prijavili, slučajno smo saznali i baš sam ponosna”, istakla je Jovana Perović, dobitnica Pupinove nagrade.

 

 

“U mom radu smo radili sintezu govora na srpskom jeziku korišćenjem veštačkih neuralnih mreža. U svetu nauke neuronske mreže su u poslednje vreme izuzetne aktuelna tema i postižu izuzetne rezultate u raznim oblastima, između ostalog i u obradi govora. Ono što je interesantno i zbog čega je značajan ovaj rad, jeste što je ova tehnologija zavisna od jezika. I onda za srpski jezik neće neko iz Amerike uraditi sintezu govora, nego mi moramo sa ovog područja da se bavimo time. Veoma mi je drago što sam nagrađena i moj mentor je primio ovu nagradu. Mislim da je izuzetno velika stvar i prilično sam srećna zbog toga”, rekla je Tijana Delić, dobitnica Pupinove nagrade.

U spomen Mihajlu Pupinu, stipendisti i dobrotvoru Matice srpske, ustanovljena je nagrada za studentske radove koji predstavljaju doprinos tehničkim i prirodnomatematičkim disciplinama kojima se bavio ovaj naš naučnik, pod imenom Pupinova nagrada Matice srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.