Dodeljena gradska priznanja

VIDEO K9: Povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada na svečanosti u Gradskoj kući dodeljena su najviša gradska priznanja dobitnicima - Oktobarska nagrada i Novembarska povelja.

297

Ansambl “Vila” srpskog kulturno-umetničkog društva “Železničar”, izdavač “Pravoslavna reč” i odbornik u Skupštini grada Miroslav Kopanja dobitnici su ovogodišnje Oktobarske nagrade Grada Novog Sada, dok je Novembarska povelja dodeljena Stanku Matiću direktoru Tehničke škole “Mileva Marić – Ajnštajn”.

Najviša godišnja gradska priznanja dobitnicima su svečano uručili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

“Novi Sad je ponosan što ima Izdavačko preduzeće „Pravoslavna reč“, koje obnavlja i čuva naš nacionalni identitet, i svetu predstavlja našu kulturnu baštinu, koje je svojevrstan svetionik naše istorije i kulture. Novi Sad je, kao Evropska prestonica kulture 2021. godine, ponosan i na to što ima Ansambl „Vila“ KUD-a „Železničar“, koji kroz igru, pesme i običaje neguje narodno stvaralaštvo i tradicionalne vrednosti. I konačno, za šah se kaže da je ispit uma. U nekim zemljama je obavezan predmet u školi. U Novom Sadu uživa veliku popularnost. Za doc. dr Miroslava Kopanju to je životna misija. Zahvalni smo i ovogodišnjem nosiocu Novembarske povelje Grada Novog Sada dr Stanku Matiću, direktoru Tehničke škole „Mileva Marić, za izuzetne rezultate ostvarene u prosveti, za razvijanje novih standarda, za promovisanje učenja za život, a ne bubanja, za to što je pokazao kako direktori žive za svoj kolektiv, kako mogu da budu i vođe i drugari”, rekao je tom prilikom Vučević.

23. oktobar je jedan od najčvršćih temelja Novog Sada, datum kada je izvojevana sloboda od fašizma, stoga je od važnosti da se na taj dan setimo onih koji su u toj borbi dali najvrednije što su imali, istakao je predsednik gradskog parlamenta.

“Dobitnici nagrada, koje dodeljujemo na današnji dan, bi trebali da prenose duh ljudi koji su verovali da život bez slobode nema smisla, koji su u borbi za oslobođenje žrtvovali ono najvažnije i koje mi nikada ne smemo zaboraviti”, kazao je Jelušić.

Odluku o dobitnicima i novčanom iznosu nagrade od 130.000 dinara je donela Skupština grada na sednici održanoj prošle nedelje.

“Danas je veliki dan za Novi Sad, za njegove stanovnike, a posebno za nas koji smo odabrani među mnogim zaslužnim građanima da ponesemo ova priznanja. Ona nas obavezuju da budemo još bolji i ja lično se tome veoma radujem”, istakao je Zoran Gutović, direktor Izdavačke kuće „Pravoslavna reč“ u ime nagrađenih.

Oktobarska nagrada, podsetimo, dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, a Novembarska povelja povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.