Dodeljena gradska priznanja za 2020.

VIDEO K9: Ovogodišnjim dobitnicima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje priznanja su svečano uručena u Gradskoj kući Grada Novog Sada.

0
57

Oktobarska nagrada ove godine pripala je Direktoru Arhiva Vojvodine dr Nebojši Kuzmanoviću, volonterima i volonterkama Novog Sada i Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, a Novembarska povelja dodeljena je vladiki bačkom dr Irineju Buloviću, Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i Gradskoj biblioteci.

Na svečanosti u Gradskoj kući gradska priznanja laueratima uručili su prеdsеdnica Skupštinе Grada Jelena Marinković Radomirović i gradonačelnik Novog Sada.

Direktoru Arhiva Vojvodine dr Nebojši Kuzmanoviću Oktobarska nagrada je dodeljena za izuzetna zalaganja u oblasti kulture, književnosti i istorije, čime je doprineo očuvanju i jačanju nacionalnog identiteta, razvoju i promovisanju savremene srpske kulture u međunarodnim okvirima.

Volonterima i volonterkama Novog Sada nagrada je dodeljena za izuzetno angažovanje u svim oblastima života i rada lokalne zajednice, u svakodnevnim i vanrednim situacijama, kojim su podigli svest o značaju zajedništva i solidarnosti za razvoj čitave zajednice.

Novembarska povelja je Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine dodeljena za rezultate ostvarene u nastavno-naučnom radu, požrtvovanost i entuzijazam zaposlenih u borbi protiv infektivnih bolesti i nesebičnu hrabrost u uslovima visoke zaraznosti, kada su u ratu protiv novog virusa, COVID 19 stali na prvu liniju borbe za život i zdravlje svojih sugrađana.

Vladika bački dr Irinej Bulović zaslužio je Novembarsku povelju za 2020. godinu za doprinos obnavljanju religijskog života, razvoju duhovnosti i plodan naučno-bogoslovski, književni, prevodilački i prosvetiteljski rad.

Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Novembraska povelja, kako je obrazloženo, dodeljena je za dostignuća ostvarena odgovornim i nesebičnim timskim radom i organizacijom svih nastavnika, saradnika, studenata i osoblja fakulteta na sprečavanju širenja COVІD 19, kojim su pružili nemerljiv doprinos zdravstvenoj sigurnosti i zaštiti građana. Povelju je u ime fakulteta primila dekanica prof. dr Snežana Brkić.

Novembarska povelja dodeljena je i Gradskoj biblioteci za 175 godina rada, začetog na tradiciji Srpske čitaonice novosadske, kojim se promovišu knjiga i čitanje, kroz slobodan pristup trajnim vrednostima za sticanje ljudskog znanja i informacija i kojima se doprinosi očuvanju kulturnog nasleđa.

U ime ove kulturne ustanove povelju je primio direktor Dragan Kojić.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.