Dodela Nobelove nagrade Peteru Handkeu, bojkot ceremonije pojedinih zemalja

Dodela Nobelove nagrade Peteru Handkeu, bojkot ceremonije pojedinih zemalja Austrijskom piscu Peteru Handkeu danas će u Stokholmu biti uručena Nobelova nagrada za književnost. Nekoliko zemalja najavilo je bojkot ceremonije zbog njegovog političkog angažmana na Balkanu devedesetih.

106

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova, kako prenosi Radio slobodna Evropa, saopštilo je da hrvatski ambasador u Švedskoj Siniša Grgić neće danas učestovati na dodeli nagrade Handkeu zbog njegove podrške politici Slobodana Miloševića.

Ministarstvo je na Tviteru objavilo da hrvatski ambasador neće biti na dodeli nagrade „osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka“.

Odsustvo svojih predstavnika na dodeli nagrade Handkeu do sada su najavili Turska, Albanija i Kosovo.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić informisao je ambasadu Bosne i Hercegovine u Švedskoj da ne postoji ovlašćenje za bilo čije prisustvo u ime BiH ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu, te da bi da bi svaki vid samovoljnog postupanja mimo Ustavom utvrđenih stavova Predsedništva BiH predstavljao kršenje Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

Handkeu će danas biti formalno predata nagrada u visini od 935.000 dolara, pre održavanja tradicionalnog prijema kasnije tokom dana. Na svečanost i na prijem pozvani su svi ambasadori u Švedskoj. (Agencije)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.