Dodatak samo za četvoro dece

VIDEO K9: Slučaj sugrađanke koja nije dobila dečji dodatak za peto dete jer je, kako su joj rekli, rodila previše dece, uzburkala je javnost. Nadležni organi su, međutim, nemoćni u ovakvim slučajevima jer zakon nalaže da se za peto dete može dobiti dečji dodatak teka kada prvo završi školovanje.

0
34

Javnost je već upoznata sa slučajem Novosađanke Violete Sremac, majke petero dece, koja je za svoje najmlađe dete odbijena za dečji dodatak jer je, kako su joj objasnili, rodila “previše” dece.

Naime, prema Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, rođenje petog i svakog sledećeg deteta veći je od propisane granice.

Roditelji smatraju da aktuelni Zakon koji je promenjen 2018. godine nije ispunio svoju svrhu jer nije doneo najbolja rešenja.

U Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu kažu da su postupili prema Zakonu koji nalaže da peto dete ima pravo na dečji dodatak kada prvo, najstarije dete završi školovanje, a izuzetak može biti četvrta višestruka trudnoća, odnosno kada majka rodi blizance ili trojke i dobije odobrenje za dečji dodatak po posebnom rešenju koje donosi Ministarsvo za socijalna pitanja.

Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodicama s decom, pravo na dečji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod porodice ne prelazi cenzus od oko 9.144 dinara po članu, a ukoliko ispunjavaju ove i još neke uslove predviđene pomenutim Zakonom, dete dobija 3.048 dinara.

Međutim, ukoliko je dete rođeno posle svog četvrtog brata ili sestre, ili je šesto ili sedmo dete u porodici, od države neće dobiti ništa, jer, prema Zakonu, nema pravo na dečji dodatak.

Violeta Sremac izjavila je da nije znala da postoji “limit” o broju rođene dece u porodici u državi koja se, kako je navela, “za našu decu” bori protiv bele kuge i vodi pronatalitetnu politiku. Svoju priču iznela je, kako kaže, javno, upravo u želji da aktuelizuje ovo pitanje i doprinese izmeni zakona, kako se roditeljima koji planiraju višečlane porodice ovako nešto ne bi događalo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.