Dočekali: Penzije veće od novembra

VIDEO K9: Iznosi na čekovima oktobarskih penzija, kako je najavljeno, biće uvećani za najmanje pet procenata. Da li se radi o povećanju penzija, ili, kako neki navode, vraćanju onoga što im je uzeto, u emisiji Otvoreni ekran govori Momo Čolaković, narodni poslanik PUPS-a.

0
421

Nedavno su usvojene izmene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju u kojima su prihvaćeni neki od zahteva Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Nakon 3 godine i 11 meseci primene ukinut je i Zakon o privremenom umanjenju penzija.

“Mogu da kažem da su penzioneri dali najveći doprinos u fiskalnoj konsolidaciji države. Blizu 700 hiljada je korisnika penzija čije su penzije bile umanjene. Ali ne samo to, nego su i ostali penzioneri dali svoj doprinos, zato što zakon nije promenjivan. Samo je vršeno uvećanje penzija za 1,25, zatim 1,5 i pet posto. Da je primenjivan zakon, to bi bilo nešto više”, istakao je Čolaković.

Najvažnije je, kako je rekao, da je sporni zakon ukinut, a neke organizacije, poput Sindikata penzionera, traže i povraćaj novca za koji su penzije bile umanjene.

“Druga stvar koja je veoma značajna i bitna, izmenjen je taj sistem usklađivanja penzija, odnosno Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji govori o usklađivanju penzija dva puta godišnje. Sad je to ukinuto. U zakonu je vrlo precizno rečeno da će Vlada u skladu sa svojim mogućnostima penzije povećavati i, kako je ministar Đorđević na Skupštini rekao, to će biti više nego što predviđa o penzijsko-invalidskom osiguranju prilikom usklađivanja”, naveo je Čolaković.

Penzije se usklađuju sa rastom inflacije i bruto društvenim proizvodom, podsetio je Čolaković, što je izostalo jer je u Srbiji on manji od 4%. Penzije su tako rasle u skladu sa inflacijom koja je iznosila 2%. Svi penzioneri čije su penzije bile umanjene vraćaju se na 2014. godinu i primaju penzije po rešenju koje imaju, a koje su u odnosu na prošli mesec više za 8 do13,3 odsto.

“Drugi penzioneri, čije penzije nisu umanjivane, a to je najveći broj korisnika, sad je taj cenzus sa 25 hiljada dinara, kolika je bila ta prosečna penzija, podignut na 34.000 i to je otprilike negde oko 1.30.000 korisnika penzija”, kazao je Čolaković.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đordevicć izjavio je za javni servis da će svi penzioneri, a ima ih više od 1.700.000, osetiti povećanje, a da su sredstva obezbeđena u budžetu za ovu i za sledeću godinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.